Varför man rekommenderar att tillsätta en nypa salt i te och vad det har för effekt
Te är en av de mest populära och mest konsumerade dryckerna i världen och uppskattas för sin milda smak och sina hälsofördelar. Faktum är att det är den näst mest konsumerade vätskan efter vatten på planeten.
Salt i te: var kommer den märkliga metoden ifrån
Det finns lika många sätt att förbereda det som det finns konsumenter runt om i världen. Under de senaste åren har dock en märklig sedvänja börjat vinna mark: att tillsätta en nypa salt i infusionen.
Denna slående praxis härrör från studier som utförts av forskaren och kemiprofessorn Michelle Francl, som har ägnat sitt arbete åt att studera effekterna av natriumklorid i drycken.
Denna användning av ämnet, som vanligtvis används för att salta livsmedel i drycker, är inte unik för te, utan har också varit en vanlig praxis i många kulturer genom historien.
Vilka är effekterna av att salta te?
Enligt Francl hjälper salt inte bara till att framhäva smaker, utan verkar också på smakreceptorerna på tungan och blockerar uppfattningen av den bitterhet som är karakteristisk för många tesorter.
Genom att hämma denna känsla gör de vita bönorna att infusionens övriga smaker framträder på ett mer balanserat och behagligt sätt, vilket förhöjer ritualen med att dricka den uråldriga vätskan.
Denna upptäckt är inte helt ny. I sin bok Steeped: The Chemistry of Tea hänvisar Francl till gamla kinesiska manuskript som redan nämnde salt som ett nyckelelement för att uppnå en balanserad smak i brygden.
Faktum är att forskaren också rekommenderar att man tillsätter några droppar citronsaft för att minska skumlagret ovanpå teet. Hon rekommenderar också att man fuktar och pressar tepåsen under bryggningen, vilket hjälper till att mjuka upp tanninernas syra, eller att man tar av locket på koppen för att bättre kunna njuta av aromen.
Tidigare delade vi nyttiga köksråd! Förvara potatis torrt och mörkt för att undvika att den gror. Skala potatisen direkt innan tillagning för att bevara näring. Tillaga kött på låg värme för att behålla saftigheten. Använd färsk jäst för bättre resultat vid bakning. Rengör dina skärbrädor noggrant och använd olika för kött och grönsaker!