Hemmagjorda rengöringsknep räcker inte för att desinficera köksbrädor, där hälsofarliga bakterier frodas.
Ingen vinäger, ingen citron: det snabba och effektiva sättet att rengöra köksbrädor grundligt
Rengöringen av köksredskap måste vara grundlig och snygg, eftersom varje dåligt rengjort föremål kan leda till kontaminationsförgiftning. I synnerhet bör man vara försiktig med skärbrädor , där rå mat hanteras och lämnar efter sig skadliga och farliga bakterier.
På senare tid har det skett en spridning av hemlagade recept för hushållshygien, som rekommenderar naturliga produkter. I ett försök att spara på rengöringsprodukter ersätter de tvättmedel och tvålar med vinäger, citron eller bakpulver.
Även om dessa element hjälper till att avfetta och ta bort fläckar, är de inte alltid effektiva. Och när det gäller att desinficera är de helt enkelt ineffektiva.
Ingen vinäger, ingen citron: det snabba och effektiva sättet att rengöra köksbrädor helt
Influencern Vladimir Sánchez har en examen i kemi, en magisterexamen i syntes, katalys och molekylär design samt en doktorsexamen i oorganisk kemi. Med smeknamnet ”Braking Vlad” ger han råd om kemi på nätverken och delar med sig av nyfikna och underhållande fakta om detta ämne.
En experts rekommendationer för rengöring av köksbrädor
På frågan om rengöring av köksbrädor var han trubbig och förklarade att hemsystem inte är effektiva och kan orsaka irreparabel skada på vår hälsa.
”En video där de uppfinner ett desinfektionsmedel , tydligen en blandning av vinäger och citron, tvål, salt och varmt vatten”, påpekar kemisten på sitt Instagram-konto, där han ofta slår hål på urbana myter om nyttan av vissa huskurer. ”Här kommer din favoritkemist för att reda ut begreppen. Först och främst har varken citron eller vinäger någon desinficerande förmåga”, säger han.
Och bara för att vara tydlig: ”Ett desinfektionsmedel är ett ämne som kan döda mikroorganismer , och i både de sura förhållandena i vinäger och citron kan bakterier faktiskt överleva i den blandningen.
Vad ska man använda för att desinficera köksbrädor
Han fortsätter sedan med att beskriva att det är viktigt att tvätta med diskmedel , eftersom det håller skärbrädorna rena och smutsfria. Men han tillägger: ”För att desinficera brädan måste du ändå använda specifika produkter för det ändamålet, t.ex. blekmedel, klorin eller andra specifika desinfektionsmedel”, rekommenderar han och nämner andra namn för blekmedel.
Vi skrev tidigare om att sköta din tvättmaskin, rengöra fönster, fräscha upp handdukar och kuddar samt energieffektivt värma upp huset. Här är fler bra tips!