Havregrynsgröt till frukost har nått höjder av popularitet. Det är en hälsosam, billig, värmande rätt… den har många fördelar. Det visar sig dock att den inte passar alla. När är det värt att välja en annan frukost? Ibland kan du också modifiera ett havregrynsrecept, eftersom det har många versioner och du inte alltid behöver hålla dig till den klassiska.
Vi kan förbereda havregryn till frukost med vanliga, berg- eller snabbflingor. Även om de alla är hälsosamma finns det ingen hälsosam produkt för alla.
Havregryn har massor av plus. Flingorna innehåller mycket löslig fiber, som bidrar till att sänka kolesterolet. Det är också en bra grogrund för bakterier, så det stöder en korrekt tarmfunktion. Flingorna innehåller också mycket magnesium, som gör oss mindre nervösa. Magnesium stärker också musklerna. Det finns också komplexa kolhydrater i sammansättningen av flingorna, så energin frigörs gradvis. Detta innebär att havregryn tillfredsställer hunger under lång tid. Så vad kan gå fel? Som vanligt spelar detaljer mycket roll.
När är havregryn till frukost inte en bra idé? När vi vill väga mindre
Vi läser ofta att havregryn rekommenderas på en diet med lågt kaloriinnehåll. Detta är sant. Det är bra för att gå ner i vikt, främst på grund av dess fiberinnehåll, som påskyndar ämnesomsättningen. Det är också lågt i kalorier och kommer att tillfredsställa din hunger under lång tid.
Det blir dock en sådan maträtt om du förbereder den med vatten, utan tillsatser eller bara med äpple. Å andra sidan lägger nötter, torkad frukt och färsk frukt som bananer eller druvor mycket kalorier. Det gör även honung, socker eller fet mjölk. Ett nyttigt havregryn innehåller ca 200 kalorier, medan ett havregryn med tillsatser som kraftigt förhöjer smaken, men också kalorivärdet, innehåller mer än 400 kalorier.
Måltider som är rika på kolhydrater, och därmed även havregryn, orsakar alltid en insulinpåslag. Det har till uppgift att sänka blodsockernivån. Det misslyckas dock med denna uppgift när det finns för mycket av det. Och detta händer efter att ha ätit flingor, särskilt med färsk frukt och smaksatt yoghurt, som innehåller mycket socker. Insulinet fungerar inte effektivt, så det förhöjda sockret blir kvar. Detta kan vara orsaken till diabetes. Så om du har förhöjt socker är det bättre att ge upp kolhydrater till frukost.
Det finns problem med uppblåsthet
Du har ätit havregryn och omedelbart efter frukost känner du att din mage är uppblåst … Detta kan vara en signal om att din kropp inte tolererar laktos särskilt bra . Och i havregrynsgröt kombineras ofta mjölk och yoghurt. Det betyder inte att du måste sluta med mejeriprodukter för alltid direkt. Men försök att begränsa det och följ kroppens reaktioner. Koka dina havregryn med mindre mjölk, gärna utblandat med vatten. Använd kefir istället för yoghurt. Du kan också äta flingor som bara kokats i vatten eller en växtbaserad dryck som kokos- eller mandelmjölk.
Du behöver en fiberfattig kost
I regel vill vi ha så mycket fibrer som möjligt i våra måltider. I det här fallet är motsatsen sann. En fiberfattig kost klassas dock som terapeutisk och används endast vid allvarliga tarmsjukdomar. Det händer dock att tarmarna helt enkelt är känsliga för stora mängder fibrer. Om du får ont i magen efter havregrynsgröt är det inte en bra frukost för dig.
Tidigare har vi pratat om vikten av en hälsosam livsstil! För bättre sömn, följ regelbundna rutiner och undvik skärmar innan läggdags. Ett lugnande te kan bidra till avslappning på kvällen. En näringsrik frukost med protein och fibrer ger energi för dagen. För att minska trötthet, se till att få tillräckligt med vätska och motion. Testa olika gryn som havre eller quinoa för hållbar energi och balans i kosten!