Att inte slösa med mat var vardagsmat i våra mormödrars kök. Ett knep är att torka lite gamla brödrullar på elementet och göra hemlagade brödsmulor av dem. De som gör detta tillskott själva kommer inte att bli förvånade över att se brödsmulor på elementet och ett rivjärn i närheten. Vad behöver du tänka på när du sträcker dig efter ett brödsmulrecept?
När det gäller brödsmulor är det inte värt att ta genvägar genom att betala för mycket för produkten i butiken. Ofta är det en blandning av brödsmulor bokstavligen från hela bageriet – inklusive uppblåst bröd eller rester från olika söta bakverk. För att inte tala om de rent onödiga och skadliga tillsatserna till den gamla brödrullen, som vissa tillverkare tyvärr använder. Du kan definitivt ha full kontroll över sammansättningen av brödsmulor när du gör en hemlagad version.
Varför göra hemlagade brödsmulor?
Ekonomi och ekologi går hand i hand när du bestämmer dig för att förbereda brödsmulor själv. Ofta blir brödsmulor över i våra hem som blir för inaktuella för direkt konsumtion efter några dagar. Istället för att kasta bort det kan vi enkelt förvandla det till en användbar kulinarisk ingrediens genom att göra hemlagade brödsmulor. Valet av bröd är avgörande här – eftersom en enkel brödrulle kommer att fungera bäst. Metoden för torkning och rivning är också viktig.
Hemlagad brödsmulor – praktiska tips
Min bild av ströbröd, som kanske inte ser så presentabelt ut, men som är en utmärkt bas för att göra en ströbrödsdel till kroketter eller ett måste när panerad friterad karp ska fram på julbordet. När du har bröd som är gammalt, men självklart utan spår av mögel, är det dags att göra hemmagjort ströbröd. Det torkar till 100 procent på kylaren, vilket gör det lättare att få fram den önskade produkten.
- gammalt brödsmulor förvaras bäst i en papperspåse och överförs sedan till kylaren,
- det är bäst att riva brödsmulorna på ett fint rivjärn – en matberedare är inte riktigt rätt val, som vissa människor rekommenderar en matberedare, eftersom den maler de torra brödsmulorna till ett fint damm och inte är lämplig för brödsmulor,
- det är bäst att passera den rivna delen genom en sil för att fånga upp eventuella större bitar som kan falla av under brödsmulor,
- använd det direkt eller lägg det i en burk, förslut den och ställ den i köksskåpet. Brödsmulor som förseglats på detta sätt kan förvaras i flera veckor.
Vi har tidigare skrivit om smart matlagning! Överbliven kokt potatis kan förvandlas till mos eller gnocchi. Kyl snabbt ned överblivet riset för att minska bakterier. Förvara rester i en lufttät burk för hållbarhet. Spara överblivna äggulor till bakning, eller använd en ensam äggula för att göra hemgjord majonnäs. Praktiska tips för vardagen!