Farväl till tröttheten: superlivsmedlet som ger energi och minskar inflammation utan att förändra blodsockernivån.

trötthet

Ett livsmedel som bekämpar oxidativ stress och hjälper till att reglera blodtrycket.

Clínica Universidad de Navarra definierar begreppet trötthet som en känsla av utmattning eller minskad energikapacitet som personen upplever, i allmänhet efter långvarig aktivitet eller som en följd av alltför intensivt arbete.

Fatigue, den medicinska termen för överdriven trötthet

När du känner dig trött har du en ”känsla av fysisk utmattning”, förklarar Bayer. Enligt det multinationella företaget med kärnkompetens inom områdena hälsa och jordbruk är fatigue den medicinska termen för överdriven trötthet. Denna trötthet kan vara både fysisk och mental.

”Det är viktigt att komma ihåg att en viss nivå av trötthet är helt normal. I slutet av dagen kan du till exempel känna dig trött eftersom du har varit vaken länge, eller på samma sätt kan du efter motion/träning också ha tecken på trötthet. Denna känsla är normal, eftersom den spelar en nyckelroll när det gäller att skydda människokroppen från överansträngning och är en mekanism som talar om för dig när du kan behöva vila lite längre och låta kroppen återhämta sig”, säger Bayer.

Socker, kaffe och koffeinhaltiga drycker, alkohol eller ultraprocessade livsmedel är livsmedel som gör det svårt att somna, ökar inflammationen och ”berövar cellerna på energi”. Men precis som det finns livsmedel som ”stjäl” energi finns det också sådana som ger den. Ett tydligt exempel på detta är sötpotatisen.

Superlivsmedlet som ger energi och minskar inflammation utan att förändra blodsockernivån.

Livsmedlet i fråga är ingen mindre än sötpotatisen. Ett livsmedel som du säkert har hört talas om vid mer än ett tillfälle. En mycket energigivande knöl på grund av sin rikedom på kolhydrater.

Enligt den spanska nutritionsstiftelsen (FEN) har sötpotatis ”en söt smak på grund av sin höga sockerhalt, som normalt är högre ju närmare ekvatorn området där den odlas ligger. Viktiga mineraler är bland annat kalium, som bidrar till att nervsystemet och musklerna fungerar normalt”.

”När det gäller vitamininnehållet är A-vitaminhalten särskilt hög, särskilt i de sorter vars fruktkött är gult till ljust orange. Den har också ett högt innehåll av b-karoten. En sötpotatis med orangefärgat fruktkött och en genomsnittlig vikt på 150 g ger 79% respektive 99% av det rekommenderade intaget av vitamin A för män och kvinnor i åldern 20-39 år”, skriver FEN.

Sötpotatisen är också en källa till C-vitamin. Den innehåller även mindre mängder av vitamin E, B6 och folat. Exempelvis täcker en portion sötpotatis 39% av det rekommenderade intaget av vitamin E för den undersökta befolkningsgruppen.

Ett livsmedel som ger långvarig energi utan att orsaka blodsockertoppar tack vare sitt låga glykemiska index och höga fiberinnehåll. Den motverkar också oxidativ stress, minskar inflammation i kroppen och hjälper till att reglera blodtrycket.

Vi har tidigare skrivit om dessa ämnen och hur de kan göra dina morgnar bättre. Börja dagen med gryn för en långvarig mättnad. En näringsrik frukost ger energi för hela dagen. Kombinera yoghurt med färsk frukt för en hälsosam start. Lägg till nötter för extra protein och god smak. En kopp kaffe avrundar frukosten och ger den där extra piggheten. Små justeringar kan lyfta din morgonrutin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *