Bovete, semolina, bovete och couscous är de gryn som oftast hamnar på våra tallrikar. Om du vill variera din meny kan du prova havregryn, som utmärker sig genom sin unika smak och sitt höga näringsvärde. Vem bör äta havregryn och hur kan du använda dem i köket?
Gryn upptar en mycket viktig plats i det polska köket, allt tack vare deras attraktiva smak, stora mångsidighet och höga näringsvärde. Kan inte föreställa dig dina måltider utan det, men är du uttråkad av bovete, hirs eller couscous? Prova då havregryn, som är mycket välsmakande, näringsrika och mångsidiga. Vem ska äta havregrynen och varför? Hur framställs den och hur kan den användas i recept? Du hittar svaren på dessa och andra frågor i den här artikeln.
Hur tillverkas havregrynen?
Den framställs på två sätt. Det ena är att dela havrekornen i mindre bitar, i vilket fall vi har brutna gryn. Det finns också havregryn, som är gjorda av hela korn. I båda fallen rostas kornen vid låg temperatur, vilket bevarar deras näringsvärde. Det är värt att veta att detta innebär att de innehåller mer värdefulla ingredienser än de populära havregryn.
Är havregryn hälsosamma?
Havregryn förtjänar definitivt att kallas en hälsosam produkt tack vare de vitaminer och mineraler som de innehåller. Det är en källa till näringsämnen som mangan, selen, magnesium, koppar, järn, zink, kalium och vitamin B1. Dessutom innehåller den en god portion fibrer, särskilt den lösliga delen betaglukaner.
Vilka egenskaper har havregrynen? Tack vare sitt höga fiberinnehåll förbättrar havregrynen tarmfunktionen och hjälper till att förebygga och behandla förstoppning. Dessutom tyder vissa vetenskapliga studier på att intag av havregryn kan bidra till att sänka det systoliska blodtrycket, blodsockret och det ”onda” kolesterolet. Det är också värt att nämna att den ger en långvarig mättnadskänsla, vilket gör den idealisk för viktminskningsdieter.
Det är viktigt att vara medveten om att även om det finns många fördelar med att äta havregryn är det inte alla som bör äta dem. Särskild försiktighet bör iakttas av dem som kämpar med matsmältningsproblem, inklusive diarré, magsår och inflammatorisk tarmsjukdom. Om du lider av celiaki eller är överkänslig mot gluten ska du välja produkter som är märkta med det överkorsade örat. Även om havre är naturligt glutenfritt kan havrebaserade livsmedel kontamineras under produktionen.
Vad ska man göra med havregrynen?
Det finns verkligen många alternativ. Den har en behaglig, lite nötig eftersmak, vilket gör att den passar bra ihop med en mängd olika ingredienser. Du kan använda det som ett tillägg till sallader, kött, fisksoppor och till och med kakor och desserter. Dessutom är den lämplig för förtjockning av såser. Nedan följer några recept med havregryn som huvudingrediens, som du enkelt kan tillaga i ditt eget kök.
Sallad med havregryn
är en mycket mångsidig rätt som passar perfekt som en andra frukost, eftermiddagsfika eller middag. Den är extremt näringsrik och mycket enkel att tillaga.
Ingredienser:
- 100 g havregryn,
- 1/3 lök,
- 2 kvistar selleri,
- 2 tomater,
- röd paprika,
- 70 g gul ost,
- msk olivolja,
- en tesked citronsaft,
- salt,
- peppar.
Metod för beredning:
Koka semolina enligt anvisningarna på paketet. Hacka under tiden ingredienserna – löken i ringar, tomaterna i halva skivor, peppar och ost i kuber, selleri i små bitar. Lägg grönsakerna, osten och den kylda gröten i en skål. Strö allt med salt och peppar, häll sedan över olivolja och citronsaft. Blanda slutligen allt tillsammans.
Havregrynen bakade med ägg
Vad kan du göra av havregryn om inte en sallad? Om du gillar att upptäcka nya och intressanta smaker ska du prova den i en bakad version med ägg.
Ingredienser:
- 3/4 kopp havregryn,
- lök,
- 2 ägg,
- vitlöksklyfta,
- 2 msk rapsolja,
- muskotnöt,
- salt.
Metod för beredning:
Koka mannagryn enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs den hackade vitlöken och löken i oljan. Tillsätt mannagryn och fortsätt fräsa under omrörning hela tiden. Häll i de uppvispade äggen och tillsätt sedan salt och muskotnöt. Lägg över i en ugnsfast form och ställ in i en 180 grader varm ugn i 15 minuter.
Havregrynen med frukt och nötter
Havregrynen med frukt och nötter är ett perfekt alternativ till traditionella havregryn, särskilt för dem som gillar söta frukostar. Inkludera gärna dina favoritfrukter och -nötter, t.ex. jordgubbar och cashewnötter.
Ingredienser:
- 100 g havregryn,
- 200 g jordgubbar,
- 400 ml mjölk eller grönsaksdryck,
- 30 g cashewnötter.
Metod för beredning:
Koka gröten i mjölken. Låt den svalna och vänta tills den har sugit åt sig vätskan. Om du vill ha en snabb frukost kan du koka gröten dagen innan och bara värma upp den på morgonen. Häll över gröten i en skål och lägg de skivade jordgubbarna ovanpå. Tillsätt slutligen cashewnötterna – hackade eller hela.
Tomater fyllda med havregryn
Havregryn är perfekta för att fylla grönsaker med. Om du vill trolla fram ett originellt mellanmål kan du välja tomater istället för auberginer, paprika eller zucchini .
Ingredienser:
- 1 kopp kokta hirsgryn,
- 5 vitlöksklyftor
- liten lök,
- 5 medelstora tomater,
- färsk chilipeppar
- en halv tesked torkad rosmarin,
- 3 msk olivolja,
- malen kryddpeppar,
- salt.
Metod för beredning:
Koka mannagryn enligt anvisningarna på förpackningen. Skala löken och två vitlöksklyftor, finhacka dem och stek i olivolja. Ta bort fröhuset från paprikan och hacka även den. Tillsätt ingredienserna till havregrynen tillsammans med salt, kryddpeppar och rosmarin. Blanda ordentligt. Skär bort toppen på tomaterna, gröp ur fruktköttet, lägg i fyllningen och lägg tomaterna i en smord gryta. Fördela tomatmassan och vitlöksbitarna på botten. Ställ in formen i en 190 grader varm ugn i ca 30 minuter.
Kakor av havregrynsgröt
Undrar du vad du ska göra med havregrynen när du vill ha ett sött och knaprigt mellanmål? Välj läckra kakor med mandel, som du kan ta med dig på språng, till jobbet eller till skolan.
Ingredienser:
- ett glas havregryn,
- en kopp fullkornsmjöl
- en halv kopp rörsocker,
- 200 g smör,
- en handfull mandelflingor,
- ägg.
Metod för beredning:
Kombinera semolina med mjöl och socker. Tillsätt ägget och smörbitarna. Knåda degen tillsammans med mandelflingorna. Forma den till en rulle, linda in den i plastfolie och lägg den i kylen i en timme. Skär den sedan i 10 mm tjocka skivor och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka dem i 180 grader i ca 15 minuter.
Vi har tidigare skrivit om dessa ämnen. En perfekt frukost kan börja med en skål med yoghurt toppad med färska frukter och nötter för en bra balans av näringsämnen. Att dricka en kopp kaffe ger dig en energikick för dagen, samtidigt som koffeinet kan förbättra din fokus och produktivitet. Om du letar efter ett mättande alternativ, överväg att inkludera linser i din frukost, gärna i en smarrig smoothie eller som en del av en grönsaksomelett för extra protein och fiber.