Kaffe kan bekämpa hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke endast om du dricker det på morgonen. Bättre att undvika en kopp efter lunch eller på kvällen
Du kliver upp, går till köket, sätter i kaffekapseln eller sätter på mokabryggaren. Och så är du redo för kaffe. En ritual för många människor. Som också kan bidra till att minska risken för död i hjärt- och kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke, liksom den allmänna dödligheten.
Varning dock. Det är inte bara hur många koppar du dricker som räknas, utan också vid vilken tidpunkt du dricker dem. Åtminstone när det gäller att skydda hjärtat och artärerna. För de som ”slutar” på morgonen och undviker kaffe efter lunch, eller ännu värre på eftermiddagen och efter middagen, skulle ha en bättre riskprofil än de som inte fortsätter att dricka kaffe. Kort sagt. Om du verkligen älskar ”tazzulella” och kanske upprepar det på kontoret eller hemma, försök att begränsa dig på eftermiddagen. Åtminstone när det gäller kardiovaskulärt förebyggande.
En undersökning som publicerats i EuropeanHeart Journal, tidskriften för European Society of Cardiology (ESC), ger denna värdefulla indikation, samtidigt som den bara spekulerar i de möjliga mekanismer som kan förklara variationen i potentiella faror.
Över 40.000 personer följdes
Studien samordnades av Lu Qi, vid Tulane University i New Orleans. Den följde 40 725 vuxna som deltog i National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), en kohort i USA, mellan 1999 och 2018.
Deltagarna tillfrågades om alla livsmedel och drycker som de hade konsumerat under minst en dag, inklusive om de hade druckit kaffe, hur mycket och när. På den kvalitativa sidan fick cirka 1 500 personer fylla i en detaljerad mat- och dryckesdagbok under en vecka. Forskarna korrelerade sedan den insamlade informationen med dödsregister och dödsorsaker under nio till tio år. Nästan 36% av personerna i studien drack kaffe främst före middagstid, 16% av personerna drack kaffe under dagen (morgon, eftermiddag och kväll) och nästan varannan person, 48% av det totala antalet, drack inte kaffe.
I vilken utsträckning kaffedrickande på morgonen är skyddande
Analysen av uppgifterna ger en verkligen intressant insikt. Jämfört med dem som inte rörde koppen visade de som konsumerade kaffe på morgonen en 31% minskad risk att dö av hjärt-kärlsjukdomar, såsom hjärtattacker eller stroke. Inte nog med det, de löpte 16% mindre risk att dö av någon orsak och 31% mindre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom.
Situationen förändras när mötet med kaffe varar under hela de vakna timmarna. De som också dricker kaffe på eftermiddagen och kvällen ser inte sin risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar förändras nämnvärt jämfört med dem som avstår från drycken. Mer om detta. En analys av uppgifterna visar att det fortfarande är bättre att inte begränsa sig till bara ett kaffe när man vaknar och sluta konsumera före lunch. Det är visserligen sant att de som dricker morgonkaffe överlag verkar vara skyddade, men riskprofilen verkar vara oberoende av om man dricker två till tre koppar eller mycket (mer än tre koppar). Faktum är att de som dricker lite kaffe på morgonen (en kopp eller mindre) hade en lägre riskreduktion.
Hur man förklarar uppgifterna
I en not från European Society of Cardiology påpekar LU Qi att ”det inte bara är om du dricker kaffe eller hur mycket du dricker, utan även vilken tid på dagen du dricker kaffe som är viktig. Vi brukar inte ge råd om tidpunkt i våra kostråd, men vi kanske borde tänka på det i framtiden”.
Det är inte lätt att förklara vad som kan hända. Men enligt experterna kan man spekulera i att kaffedrickande på eftermiddagen eller kvällen kan förändra dygnsrytmen och nivåerna av hormoner som melatonin. Som ett resultat av detta kan potentiella ”fiender” till blodcirkulationen, såsom inflammation och högt blodtryck, förändras över tid.
Enligt Thomas F. Lu?scher från Royal Brompton and Harefield Hospitals i London, som undertecknade den medföljande ledaren, bör tiden på dygnet beaktas med ökad uppmärksamhet. ”Under morgontimmarna sker vanligen en markant ökning av den sympatiska aktiviteten när vi vaknar och stiger upp ur sängen, en effekt som avtar under dagen och når sin lägsta nivå under sömnen”, påpekar experten. Så det är möjligt, som författarna påpekar, att kaffedrickande på eftermiddagen eller kvällen stör den sympatiska aktivitetens dygnsrytm”. Med ytterligare ett faktum. Kanske dricker man klassiskt kaffe på eftermiddagen för att hålla sig vaken efter en måltid. och detta skulle kunna påverka melatonin, som inducerar sömn i hjärnan. ”Sammantaget måste vi acceptera de nu betydande bevisen för att det sannolikt är hälsosamt att dricka kaffe, särskilt på morgonen”, avslutar Lüscher. Så drick ditt kaffe, men gör det på morgonen!”
Tidigare har vi diskuterat olika frågor kring hälsa och välmående. När det gäller drycke är det viktigt att dricka tillräckligt med vatten varje dag för att hålla kroppen hydrerad. Ett sunt viktmål kan vara avgörande för övergripande hälsa; fokusera på en balanserad kost och regelbunden träning. För att nå önskad vikt, kom ihåg att små förändringar i din kosthållning kan ha stor inverkan över tid. Att prioritera en god sömn är också avgörande; att sova tillräckligt stödjer din kropps funktioner och viktkontroll. Sist men inte minst, att ha ett bra förhållande till mat och kropp är viktigt; sträva efter en hållbar livsstil snarare än snabba lösningar.