Jag lägger tomatpuré i iskubsfacket. På så sätt går inget till spillo.

tomatpuré

Tomatpuré är en ingrediens i många rätter. Men det är inte alltid man använder upp hela burken, som då väntar bortglömd i kylskåpet. Men istället för att slösa bort produkten finns här ett smart patent för att bevara den längre.

Tomatkoncentrat säljs oftast i burkar. Medan hela portionen oftast används för fylld kål eller pastasås, kräver många recept bara en liten del. Dessutom, ju större paketet är, desto lägre är priset per kilo, så många väljer att spara pengar. Det hjälper dock inte om en öppen burk med puré hamnar i kylskåpet och blir dålig. Matavfall kan dock enkelt förebyggas. Det är här som isbrickor kommer till undsättning .

Kan tomatpuré frysas?

Frysning är ett av de mest populära sätten att bevara mat. Det fungerar också bra för överskott av tomatpuré. Frysning håller de flesta vitaminer och mineraler som finns i tomater.

I stället för att köpa små förpackningar med puré kan du tillaga en större mängd och frysa in den, vilket är mer ekonomiskt.

Frysning av tomatpuré

Koncentrat fryses bäst in i små portioner så att du alltid kan ta ut rätt mängd för dina behov. Då kommer iskubsbrickorna till undsättning. En kub motsvarar en tesked.

Häll purén i behållarna och jämna till ytan en aning. Det är också en bra idé att markera frysdatumet med ett klistermärke eller skriva datumet på formen med en vattenfast penna. Efter det är det enkelt – lägg i frysen så är du klar.

Hur avfrostar man en puré?

Om du vill lägga till en puré i en varm maträtt, till exempel en sås eller soppa, finns det inget behov av att tina, temperaturen i potten kommer att göra jobbet. Ibland måste dock tomatpurén användas i en kall maträtt, och då är upptining ett måste.

Ta bara ut formen ur frysen, dra ut den portion du behöver, lägg den i en skål och vänta. Men om du har ont om tid kan du bara värma upp den lite.

Försegla burken med olja

Men vad gör man med en puré när det inte finns mer plats i frysen? Då sträcker du dig efter oljan eller olivoljan och häller lite i purén så att fettet täcker ytan. Förslut sedan burken och placera den i kylen. Detta kommer att bilda ett skyddande lager som förhindrar snabb bakterietillväxt. En puré som skyddas på detta sätt kan hålla sig i cirka 4-5 veckor.

 

Tidigare har vi berört olika läckra livsmedel som är bra för hälsan. Soppa är en utmärkt rätt för att få i sig många grönsaker och vätska; passa på att variera smakerna. Att äta en banan som mellanmål ger dig snabb energi och är fylld med viktiga vitaminer och mineraler. Smöret kan användas med måtta för att ge smak och olika näringsämnen i matlagningen; välj gärna ett alternativ med nyttiga fetter. Äggulans näringsrika innehåll gör den till en viktig del av en balanserad kost; den är rik på protein och vitaminer. Slutligen, en burk med bönor eller tomater kan vara en praktisk och hälsosam ingrediens att alltid ha i skafferiet för att göra snabba måltider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *