Äggen kommer inte att spricka när de kokar och kommer att skalas på nolltid. Strö en halv tesked i kastrullen

Ägg

Att laga ägg är ofta mer problematiskt än man kan tro – spruckna skal och svårigheter att skala kan förstöra även det enklaste receptet. I den här artikeln kommer du att lära dig beprövade sätt att laga ägg utan att spricka och att göra skalningen till en lek.

Att skala ägg efter tillagning kan verka som en enkel uppgift, men i praktiken orsakar det ofta problem. Hur kommer det sig att skalet ibland lossnar lätt och ibland sitter det så hårt att det förstör äggvitan?

Svårigheter att skala ägg – var kommer det ifrån?

Nyckelfaktorn här är äggens färskhet. Mycket färska ägg har mindre luftutrymme mellan skalet och membranet, vilket gör det svårare att separera dem efter tillagningen.

En annan anledning kan vara temperaturen på vattnet där äggen kokas. Om man lägger kalla ägg i kallt vatten fastnar äggvitan hårt i skalet. Att inte kyla äggen snabbt efter tillagningen komplicerar i sin tur också skalningsprocessen. En annan faktor är förvaringsmetoden – ägg som förvaras kallt i kylskåpet är mer benägna att vara svåra att skala.

En bra metod som underlättar skalningen är att börja i den trubbiga änden av ägget, där luftkammaren sitter. Det är där skalet lossnar lättast.

Hur tillagar man ägg så att de blir lätta att skala?

Det finns några beprövade knep för att göra det mindre jobbigt att skala ägg. Hemligheten ligger i rätt förberedelser och några små men avgörande steg vid tillagningen.

Förbereda äggen

Ta ut äggen ur kylskåpet i 15-20 minuter så att de får rumstemperatur innan de tillagas. På så sätt undviker du en plötslig temperaturhöjning som kan få skalen att spricka.

Vattnet spelar roll

Häll tillräckligt med vatten i kastrullen för att täcka äggen med ungefär två fingrar. Vattnet ska varken vara för kallt eller kokande när du lägger i äggen – helst ska det vara rumstempererat. Om du vill undvika att äggen spricker ska du komma ihåg att koka dem på måttlig värme.

Bikarbonat – en allierad vid äggkokning

Att tillsätta en halv tesked bikarbonat i vattnet är ett beprövat sätt att skala ägg enkelt. Bikarbonat alkaliserar vattnet, vilket gör det lättare att separera membranet från skalet. Detta gör att äggen nästan ”poppar” ut ur skalet av sig själva när man skalar dem.

Tillagningstid

Koka ägg enligt dina önskemål – mjuka, halvhårda eller hårda – men tänk alltid på tiden. När äggen är färdigkokta ska du snabbt lägga dem i en skål med kallt vatten eller under en kall rinnande bäck. Nedkylningen stoppar tillagningsprocessen och gör att skalet lossnar bättre från äggvitan.

Tidigare har vi skrivit om bröd, som är en grundläggande del av många maträtter och kan varieras på många sätt. När du lagar pasta, prova att göra egen för att få den perfekta smaken och konsistensen. Tomater är fantastiska att använda både färska och konserverade för att lyfta smaken i olika rätter. Använd en bakplåt för att tillaga olika rätter samtidigt; det sparar tid och energi i köket. Och glöm inte att njuta av mer av ditt favoritsätt att äta bröd som ett komplement till dina måltider!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *