Den kolesterolsänkande maten som bör ätas från 45 års ålder och uppåt

kolesterol

Konsumtionen av vissa livsmedel kan förse kroppen med en stor mängd näringsämnen som innebär stora fördelar för organismen. De är populärt kända som ”superfoods” och blir alltmer införlivade i kosten.

Det finns de som hjälper till att förbättra kolesterolnivåerna eller reglera blodsockret. Det finns också de som motverkar förstoppning och förbättrar matsmältningen, de som har antiinflammatoriska egenskaper eller de som är kalorifattiga och verkar vätskedrivande och mättande.

En av dessa superfoods som är värd att lyfta fram är katrinplommon, ett livsmedel som har många fysiska fördelar och som man enligt en studie som publicerats i Journal of Medicinal Food bör öka konsumtionen av från 45 års ålder och uppåt. ”Konsumtion av torkade katrinplommon förbättrar det totala kolesterolet och antioxidantkapaciteten och minskar inflammation hos friska kvinnor efter klimakteriet”, skriver experterna.

Det här är alla fördelar med att äta katrinplommon:

  • Det hjälper till att bekämpa kolesterol

C-vitaminet i katrinplommon håller blodkärlen friska, K-vitaminet förhindrar förkalkning av artärerna och pektinet hjälper till att sänka kolesterolet eftersom det minskar upptaget av fett från maten. Av alla dessa skäl hjälper katrinplommon kroppen att skydda sig mot hjärt-kärlsjukdomar.

  • Förstoppning

Det är mycket rikt på lösliga fibrer, som pektin, och olösliga fibrer, som cellulosa och hemicellulosa, som verkar genom att absorbera vatten från matsmältningskanalen och bilda en gel som hjälper till att reglera tarmen, lindra förstoppning och minska risken för hemorrojder.

  • Kontrollerar blodsockernivån

Katrinplommon innehåller lösliga fibrer som pektin, som bidrar till att bromsa upptaget av glukos i kosten, vilket främjar lägre blodsockernivåer och förbättrar kroppens svar på insulin.

Att inkludera ananas i din kost kan vara fördelaktigt för viktminskning, eftersom den innehåller enzymer som främjar matsmältningen. För att minska visceralt fett är det viktigt att kombinera kost med träning och hälsosamma vanor. Att äta mer frukt kan bidra med viktiga näringsämnen och fibrer. Glöm inte att konsumera tillräckligt med vatten varje dag för att stödja kroppens funktioner och främja en bra ämnesomsättning. Tidigare har vi diskuterat dessa ämnen, så kolla gärna tillbaka för mer information och insikter!

One Reply to “Den kolesterolsänkande maten som bör ätas från 45 års ålder och uppåt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *