Havrekli är den perfekta superfooden för att gå ner i vikt. Det går snabbt att tillaga och är till och med bättre än havre för effektiv fettförbränning.
Oavsett om det är som gröt, overnight oats eller i müsli är havre en populär frukost. Men de flingor som tillverkas av havrekorn har en stark konkurrent: havrekli.
Vad är havrekli?
Kvarnprodukten tillverkas av de yttre lagren av havrekornen, havregroddarna och de yttre lagren av endospermen. Det finns till och med fler näringsämnen i kli än i havreflingor!
Och det bästa är att denna superfood inte bara är hälsosam, den hjälper dig också att gå ner i vikt.
Glutenfritt och fullt av näringsämnen
En titt på näringsfakta visar att 100 gram havrekli innehåller hela 15 gram protein och massor av mineraler som zink, magnesium, fosfor och järn. Vitaminerna B1 och B6 är också närvarande.
Den höga mängden kolhydrater (ca 45 gram) ger dig en extra portion energi och säkerställer därför en optimal start på dagen. Jämfört med andra typer av spannmål, som vete, innehåller havre dessutom lite gluten.
Optimal frukost för att gå ner i vikt
Om du vill gå ner i vikt men inte vill avstå från kolhydrater bör du välja havrekli: de komplexa kolhydraterna smälts långsamt och håller blodsockernivån stabil.
Detta innebär att begäret efter söta och salta livsmedel förhindras. Dessutom innehåller havrekli en hel del fibrer, vilket ger en bra matsmältning.
De viktigaste kostfibrerna i havrekli är s.k. betaglukaner, som har en positiv effekt på kolesterolvärdet. De främjar bildningen av gallsyror från kolesterol i levern, så att det blir mindre kolesterol kvar i blodet, som kan avlagras i blodkärlen.
Hur mycket havrekli ska man äta?
För att få ut mesta möjliga av lösliga fibrer rekommenderar forskare tre till fyra gram per dag – det är den mängd som finns i sex till åtta höga matskedar havrekli.
Recept med havrekli
Du behöver inte äta de kraftfulla kornen som de är – de smakar till exempel särskilt bra i gröt: koka bara upp lite mjölk eller vatten, rör ner kliet och frukosten är klar.
Om du vill ha variation kan du blanda havrekli i smoothies, soppor eller grytor. Om du rör ner havrekli i lite vatten och en nypa salt kan du äta dem före en huvudmåltid för att snabbt stilla din aptit.
På så sätt blir du inte frestad att överdriva med pasta, hamburgare och liknande.