Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kommer en fjärdedel av världens befolkning att vara överviktiga år 2035. Men ”det här är ett problem som vetenskapen börjar erkänna som en kronisk sjukdom, men som patienten fortfarande får skulden för”, betonar Albert Lecube, vice ordförande för Spanish Society for the Study of Obesity (Seedo).
Specialisten betonar att ”det ärden mest stigmatiserade sjukdomen, tillsammans med psykisk sjukdom, av samhället och till och med av yrkesverksamma. Vi måste ändra synen på fetma som en last: det är en sjukdom i sig, komplex, kronisk och med flera orsaker”.
I själva verket betonar experterna att intag bara är en av orsakerna, men att ”metaboliska, endokrina, epigenetiska eller miljömässiga processer som stress och sömnbrist ’kan generera denna onormala eller överdrivna ansamling av fett i kroppen’.
Olivolja och dess positiva effekter på viktminskning
I Spanien väger enligt Global Obesity Observatory ”37,8 procent av de vuxna mer än rekommenderat och 16 procent är överviktiga”. Därför har landet ”tagit ytterligare ett steg på fetmans branta sluttning och befinner sig i en situation med mycket hög risk”, enligt en rapport som publicerats av EFE.
Mot denna bakgrund visar en studie som publicerats i Spanish Journal of Public Health att olivolja, ett viktigt fett i medelhavsdieten, är nyckeln till viktminskning.
Medelhavsdieten kännetecknas av att ”37% av energin går åt till fett”. Flera epidemiologiska studier har kopplat följsamhet till den med viktminskning, liksom minskning av andra kardiovaskulära riskfaktorer, särskilt hos personer med diabetes.
Maten du bör äta varje dag för att minska bukfettet och gå ner i vikt. Bild: arkiv.
Fördelar med olivolja
Olivolja är den huvudsakliga fettkällan och är det viktigaste inslaget i denna diet. Dess näringsmässiga bidrag har bevisade fördelar för förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar och viktminskning.
I den kliniska prövning som nämns ovan minskade vikten och det totala kolesterolet hos deltagarna under en fyraveckorsperiod när man ersatte mättat fett med enkelomättat fett (olivolja och nötter).
Maten du bör äta varje dag för att minska bukfettet och gå ner i vikt. Bild: arkiv.
Dessutom, enligt en studie från Harvard TH Chan School of Public Health, minskar införlivandet av olivolja risken för att dö av neurodegenerativa sjukdomar med 29%, 19% från kardiovaskulära tillstånd, 18% från andningssjukdomar och 17% från cancer.
Om man ersätter 10 gram fetter som smör eller margarin med olivolja kan man dessutom minska risken för dödlighet med 8 till 34%.