Det är ett snabbt recept som är bra för hudvård och lindrar ledvärk, så du kan ha det varje vecka till efterrätt.
Kollagen är ett viktigt protein som håller huden fast och elastisk, samt bidrar till friska leder och ben. Lyckligtvis finns det naturliga sätt att stimulera dess produktion, till exempel att konsumera vissa livsmedel och drycker. Kollagen är ett av de vanligaste proteinerna i människokroppen och spelar en avgörande roll för strukturen i hud, senor, ligament och ben. Med tiden minskar den naturliga produktionen av kollagen, vilket kan leda till rynkor, slapphet och ledvärk. Det är därför det är viktigt att hitta sätt att stödja produktionen genom kosten. Och det finns ett recept som är mycket enkelt att göra hemma, hälsosamt för äldre och uppfriskande.
Läs också: En ört som lindrar halsbränna, tyngdkänsla och allmänt obehag efter julens överdåd
Vi talar om gelatin, som är lätt att tillreda och hjälper till att motverka åldrande. Gelatin innehåller en ingrediens som kallas grenetin. Den utvinns ur ben och brosk från djur och förser kroppen med en betydande mängd kollagen.
Recept och fördelar med gelé
Denna lättlagade dessert stärker naglar, hår och leder. Men gelatin är också en rik källa till mineraler, kalcium, magnesium och fosfor. Det bästa är att det är väldigt enkelt att göra fruktgelé hemma. Allt du behöver är följande ingredienser:
- 500 ml naturlig juice (det kan vara apelsin, citron, jordgubbar eller någon annan frukt som du väljer).
- 3 matskedar gelatinpulver utan smak eller 6 gelatinblad.
- 2-3 matskedar honung eller sötningsmedel efter smak (valfritt).
- Färsk frukt i bitar (valfritt).
Läs också: Bättre än havre: ett livsmedel är särskilt bra för att gå ner i vikt
Recept på gelatin, steg för steg
Det första steget är att hydrera gelatinet. Om du använder gelatin i pulverform lägger du tre matskedar i 100 ml kallt vatten och låter det ligga i ca 5-10 minuter för att vätska sig. Om du använder gelatinblad ska du blötlägga dem i kallt vatten i ca 5 minuter. Värm sedan fruktjuicen i en liten kastrull på låg värme utan att koka.
Nästa steg är att tillsätta det hydratiserade gelatinet och rör om tills det är helt upplöst och det inte finns några klumpar.
Slutligen, för extra smak och konsistens, lägg färsk frukt i enskilda formar eller i en stor geléform. Detta kommer också att tillföra extra vitaminer och näringsämnen till din dessert.