Karp på julafton är redan en läcker tradition i många polska hem. Men vad ska vi steka karp i? Vi brukar steka fisk i rapsolja, men i det här fallet är det inte ett bra val. Ett annat fett kommer att göra när du steker karp.
Karp på julafton – traditionens kraft
Alla tycker inte om den, eftersom den ibland luktar lera och har mycket ben. Men tradition är tradition och karp har blivit ett permanent inslag i traditionella julrätter. Hur steker man karp? Rätt stekningsmetod framhäver karpens smak.
Det är lämpligt att välja en fisk av god kvalitet från en certifierad odling. Rengör sedan karpen, ta bort fjällen och tvätta den. Slutligen är det dags att portionera fisken. Den delas vanligtvis in i ringar. Många människor garnerar fisken med lök och andra grönsaker. Ibland läggs karpen också i en marinad av mjölk, vatten och citronsaft. Dessa behandlingar är tänkta att framhäva karpens smak och göra att slammet inte märks.
Vad ska du steka karp på?
Karp serveras oftast stekt. Det är viktigt att välja ett fett med hög rökpunkt. Det förhindrar att fisken bränns. En stekpanna är också viktig; den ska ha en tjock botten. Den måste vara väl uppvärmd, liksom fettet som du steker fisken i.
Vad ska du steka karpen i? Klarat smör är det bästa valet. Det har en hög rökpunkt, framhäver karpens smak och är inte giftigt vid höga stektemperaturer. Det är viktigt att lägga mycket klarat smör i pannan. Det behövs minst 3 matskedar klarat smör till ett och ett halvt kilo fisk.
Kan karp stekas i olja?
Som vi redan har nämnt är klarat smör bäst för att steka karp. Du kan dock också använda vegetabilisk olja. Det är viktigt att inte steka fisken i solrosolja, som främst är lämplig för sallader och kalla snacks. Rapsolja för stekning av karp skulle vara ett lämpligt val här.
Det är viktigt att värma upp fettet ordentligt. Då kommer fisken inte att absorbera den. Stekt karp tillagad på detta sätt kommer att bli välsmakande och krispig. Det blir en riktig delikatess på julaftonmiddagen. Vi har skrivit om ett användbart recept för strimling av kycklingbröst. Vi rekommenderade Tomasz Strzelczyks recept på dumplings med en utmärkt fyllning.