Enkel och ekonomisk vitel toné-sås: ingredienser och hur man gör den

sås

Här finns ett enkelt recept på vitel toné, en perfekt rätt till jul och året runt. Vad som ingår i såsen och hur man gör den ekonomiskt.

Julen närmar sig och en av de klassiska rätterna som måste finnas på bordet är vitel toné. Lyckligtvis finns det ett recept som gör det enkelt, ekonomiskt och dessutom utsökt, med alla nycklar till en perfekt sås. Hur man förbereder det och vad är hemligheterna.

Hur man gör vitel toné sås: enkelt och ekonomiskt recept

Ingredienser

  • 1 1 ½ k ca.
  • 1 stor lök, skuren i fjärdedelar.
  • 2 purjolökar, skurna i bitar.
  • 3 stjälkar selleri.
  • 2 hela vitlöksklyftor.
  • 1 lagerblad.
  • 750 cc buljong.
  • 300 g majonnäs.
  • 30 g kapris.
  • 2 skedar senap.
  • 200 gram avrunnen tonfisk.
  • 200 cc grädde.

Tillagning

Tillredningen av vitel toné är enkel, men den är inte utan sina hemligheter. Hur man gör det steg för steg:

  1. Koka fisken i en kastrull med mycket vatten och alla grönsaker och kryddor i cirka två timmar.
  2. När det är färdigkokt, låt det svalna i samma kokvätska så att det absorberar vätskan och får mer smak, det ska stå i kylen. Detta gör att skivorna blir tunnare och snyggare när du skär dem.
  3. Medan köttet svalnar ska du göra den viktigaste delen: såsen som ger köttet dess karaktäristiska smak. Blanda buljongen med majonnäs, hälften av kaprisen, senap och tonfisk och smaka av med salt och peppar. Tillsätt sedan grädden och mixa kort tills alla ingredienser är väl integrerade och blandningen varken är för rinnig eller för tjock.
  4. Lägg köttskivorna i ett serveringsfat och täck dem med såsen.

Enkel och ekonomisk vitel ton-sås: ingredienser och hur man gör den.

Viktiga tips:

  • Konsistens i såsen: vitel toné-såsen är nyckeln till rätten och ska alltid vara på en medelhög nivå, varken för rinnig eller för tjock. Om du tycker att såsen är för tjock kan du lätta upp den genom att tillsätta lite mer buljong. Om den är för rinnig kan du prova att tillsätta lite mer majonnäs eller tonfisk för att tjockna den. Vad som är lagom är alltid en smaksak, men du bör uppnå en blandad konsistens.
  • För att intensifiera smakerna är det idealiskt att låta vitel toné – som redan badat i den typiska såsen – vila i kylen över natten.
  • Presentation: garnera rätten med resten av kaprisen före servering och om du har rester eller tycker att det är nödvändigt kan du lämna lite sås till hands för att smaka av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *