Vad ska man inte förvara i aluminiumfolie? Många gör detta misstag

aluminiumfolie

I vår dagliga jakt på praktiska lösningar i köket använder vi oss ofta av aluminiumfolie. Men detta mångsidiga material, som är uppskattat för sin användarvänlighet, hållbarhet och prisvärdhet, kan innebära oväntade hälsorisker. Så hur använder man aluminiumfolie för att undvika att utsätta sig för oönskade konsekvenser?

Vilka livsmedel bör inte förvaras i aluminiumfolie? Aluminium är en reaktiv metall som kan reagera med syrorna i vissa livsmedel när den utsätts för värme. Om citrusfrukter, pickles, tomater eller andra sura frukter och grönsaker förpackas i folie kan aluminiumpartiklar tränga in i livsmedlet.

Överexponering för aluminium kan kopplas till en rad olika hälsoproblem, bland annat störningar i nervsystemet, mag- och tarmsjukdomar, skelett- och reproduktionssjukdomar och till och med demens.

Det är inte bara produkternas surhetsgrad som är ett problem. Aluminiumfolie är inte heller lämpligt för att förpacka feta livsmedel, godis eller produkter som innehåller alkohol. Fett, socker och alkohol kan reagera med aluminium och bilda skadliga föreningar. Undvik dessutom att använda folie vid förvaring av livsmedel som kan missfärgas eller klibba ihop.

Så vad kan du ersätta aluminiumfolie med? Glasbehållare eller pappersförpackningar är säkra och miljövänliga alternativ. Glas är perfekt för förvaring av livsmedel, medan papper fungerar bra både för värmebehandling och för att förpacka kall mat. Det är också värt att komma ihåg att undvika burkar och kartonger med ett lager folie och plastbehållare utan kvalitetscertifikat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *