Det råder ingen tvekan om att mikroplaster som finns överallt är ett hot mot hälsa och liv. Listan över livsmedel som innehåller mikroplaster har just uppdaterats. Bland annat fisk, salt och socker har anslutit sig till den ökända gruppen.
Även om människor inte ser problemet med mikroplaster som dagligen hamnar i miljön, fortsätter omfattningen av detta fenomen att växa. Det är framför allt djuren som drabbas, men de är inte de enda. Alla får i sig mikroplastpartiklar och har dem i sina kroppar. De finns också i livsmedel.
Mikroplaster från många källor och delas in i primära och sekundära. Primära mikroplaster kommer från polyetenplast. De används ofta i kosmetiska produkter och rengöringsprodukter. Sekundära mikroplaster kommer från industrin och större plastbaserat avfall, och bryts ner till ännu mindre partiklar med tiden.
Det finns många mikroplastpartiklar i dessa produkter
En studie som rapporterades i tidskriften Environmental Research visade att 90 procent av proteinproverna, både från växter och djur, innehåller mikroskopiska plastfragment. Detta tvingar fram en ny lista över livsmedel som är ”rika” på mikroplaster.
Vill du förbättra din hälsa? Läs vår artikel om morots- och sellerijuice, och deras fantastiska hälsofördelar. Tillsammans med te skapar de en perfekt kombination för välmående.
Som det visar sig kan rosa Himalayasalt innehålla plastpartiklar. Enligt studien är landbaserade salter, som inkluderar Himalayasalt, mycket mer belastade med mikroplaster än deras marina motsvarigheter.
Däremot visar forskning från University of Queensland att varje 100 gram ris kan innehålla 3 till 4 milligram mikroplast. När det gäller snabbris ökar denna mängd. Plastföroreningar påverkar både marina organismer och landbaserade proteinkällor.
Sålunda har panerade räkor ca. 300 bitar mikroplast per portion. Och fiskfingrar hör till de mest förorenade proteinerna. Mikroplast har inte heller undgått växtproteiner – äpplen och morötter innehåller också mikroplast. Studier visar att båda dessa produkter kan ha mer än 100 000 mikroplastpartiklar per gram.
Intressant nog är de senaste studierna om mikroplast i socker ganska oroande. Forskarna hittade partiklar i alla kommersiella varumärken som testades, och även i oförpackat socker.
Förekomsten av mikroplaster är inte förvånande
Enligt en kanadensisk studie från 2019 konsumerar vi cirka 52 000 mikroplastpartiklar per år. Det är lika mycket som ett kreditkort.
Mikroplast finns redan nästan överallt – vi hittar det i vatten, tepåsar och även i människokroppen. Mikroplasten har spridit sig så snabbt att det är svårt att hålla reda på den, än mindre att bekämpa den.