Surdegsbröd efter min mormors recept. Krispig skorpa och mjuk kärna

bröd

Även om man numera kan hitta produkter från praktiskt taget alla världens hörn i butikerna, vilket gör att man kan laga nästan vilken maträtt som helst, är det många som fortfarande uppskattar traditionella smaker mest. Hembakat surdegsbröd med smör är en delikatess som för många av oss tillbaka till barndomen. Om du vill återskapa denna smak, se till att ta en titt på resten av den här artikeln.

Surdegsbröd från din mormors recept är enkelt att göra och kräver bara tre ingredienser. Även om det tar ganska lång tid att förbereda är det väl värt att baka då och då. Inget köpebröd har samma smak och arom. Du kommer verkligen inte att sluta med bara en skiva.

Surdegsbrödrecept från mormors recept

Ingredienser för surdeg:

  • 130 g fullkornsvetemjöl + 600 g för att mata,
  • 50 g fullkornsvetemjöl + 300 g att mata,
  • vatten.

Bröd:

  • 500 g brödmjöl,
  • 350 g vatten,
  • 10 g salt.

Det färdiga brödet blir en fantastisk bas för smörgåsar, både salta, t.ex. med ost, skinka eller äggsmörgåspålägg, och söta, med keso, sylt eller honung. För den som föredrar tradition kan brödet ätas ljummet med lite smör.

Hur gör man surdegsbröd från mormors recept?

Förbered din surdegsstartare. Blanda båda mjölsorterna i en lufttät glasbehållare. Tillsätt 100 ml vatten och blanda ordentligt. Täck burken med en luftig trasa och säkra den med ett gummiband. Placera behållaren på en varm plats i 24 timmar. Rör därefter om i surdegen och låt den stå i ytterligare 24 timmar.

Kassera all start varje dag och lämna endast 2 matskedar av det totala. Mata den med 60 g mjöl och 60 g vatten. Blanda noggrant. Upprepa proceduren i 7-10 dagar, tills den bubblar och fördubblas i volym inom 4-12 timmar efter utfodring.

Vi tidigare har skrivit om: ’Det bästa brödet till jul. Stödjer hjärtat och en god tarmfunktion’ och hur viktigt det är att välja rätt bröd för att främja din hälsa och skapa en festlig atmosfär.

Förbered brödet

Överför 50 g start och vatten till en stor skål. Blanda samman. Tillsätt brödmjöl och salt. Blanda ingredienserna med en styv spatel eller händerna tills en jämn smet bildas. Täck över skålen med en trasa och ställ den åt sidan i rumstemperatur i en timme.

Fukta händerna med lite vatten och lyft upp degbollen från ena sidan. Sträck den uppåt och vrid den ett kvarts varv. Vrid så här fyra gånger, så att det bildas en tät boll. Placera den på pergamentpapper, så att du kan bära limpan bättre senare.

Täck över skålen och ställ degen åt sidan i ytterligare 30 minuter. Upprepa processen med att sträcka och vika limpan en gång till. Låt den jäsa i 7-10 timmar. Sträck ut den igen och vik den i fyra riktningar så att den får formen av en limpa. Ställ åt sidan i ytterligare 1-2 timmar.

Stick in tummen i limpan till ett djup av ca 1 cm. Om fördjupningen snabbt återgår till sin ursprungliga form behöver blandningen mer tid för att stiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *