Bananer är ett av de livsmedel som är rika på mineraler, vitaminer och fibrer. Även om denna frukt är en favorit för många, är de också en risk för vissa grupper av befolkningen och kan vara en fara för dem om de äts i stora mängder.
Allergi
De som är allergiska mot latex är mer benägna att få samma typ av reaktioner med denna frukt. Beroende på svårighetsgraden i varje enskilt fall varierar symtomen, men de visar sig kort efter att man ätit.
Det kan intressera dig:
- Den mörka sidan av broccoli: när man inte ska äta den
- Jag dricker på morgonen istället för kaffe. Jag har mer energi än ett kraftverk och kilona flyger av
- En ört som lindrar halsbränna, tyngdkänsla och allmänt obehag efter julens överdåd
Allergin kan orsaka svullnad i ögon, läppar, tunga eller hals, täppt näsa, irritation i ögonen och i svårare fall buksmärtor, kräkningar och diarré.
Diabetes
Om du har denna sjukdom bör du se upp med hur många bananer du äter. Denna frukt består huvudsakligen av kolhydrater, såsom fruktos, särskilt om den är mycket mogen. För att undvika problem kan du begränsa din konsumtion och föredra grönare bananer , som har ett lägre glykemiskt index.
Förstoppning
Bananer kan hjälpa till att lindra förstoppning tack vare de fibrer de innehåller, men om du äter för mycket förändras saker och ting. Frukten är rik på garvsyra, som i stora mängder kan orsaka förstoppning, enligt en studie från 2009 som publicerades i tidskriften Microbial Ecology in Health and Disease.
Om ditt kaliumvärde är för högt
Vi vet att denna frukt är en bra källa till detta mineral, och att det för alla friska personer är ett stort bidrag till kroppen. Men om du har för mycket kalium som bas och sedan äter för många bananer kan detta leda till hyperkalemi.
Detta kan orsaka bröstsmärtor, oregelbunden hjärtklappning, andningssvårigheter, trötthet, en känsla av domningar, illamående eller kräkningar.