Mjukkokta ägg är det bästa valet. De är lättsmälta och behåller de flesta av sina värden. Både barn och seniorer kan äta dem i denna form. Hårdkokta eller kokta i mjölk är också hälsosamma och säkra. Hur är det med resten?
De sämsta äggen – mer skada än nytta
Både stekt ägg och äggröra tillagas i fett, vilket ökar deras kalorivärde. Personer som är överviktiga och har hjärtproblem måste vara försiktiga med sådana måltider. Den särskilt populära kombinationen med bacon är en dålig idé ur kostsynpunkt. Du behöver naturligtvis inte genast avstå från din favoriträtt, men det är bra att vara måttfull. Lösningen kan vara att kompromissa genom att tillaga fettfria ägg i en non-stick stekpanna med tillsats av mager korv.
Du bör också vara försiktig när du äter hårdkokta ägg med majonnäs. Detta är en riktig fett- och kaloribomb. Ett mycket bättre val skulle till exempel vara pepparrot. Men den största faran ligger i råa ägg. När vi var barn brukade vi frossa i musselmogol, men idag rekommenderar experterna långtgående försiktighet. De näringsämnen som finns i ägg som inte värmebehandlats tas upp dåligt. Det finns också en stor risk för kontaminering av bakterier, både från skalet och de som finns inuti ägget.
Det har under en längre tid diskuterats om siffrorna på äggen påverkar deras smak och näringsvärde. Åsikterna om detta ämne är delade, även bland forskare. Faktum är dock att uppfödning i stall, frigående och ekologisk uppfödning är mer human än uppfödning i bur. Av denna anledning är det värt att välja sådana ägg, även om priset är högre.
Det viktigaste är att endast köpa ägg från tillförlitliga källor och att förvara dem på rätt sätt. Detta är en garanti för säkerhet.