Arancini del risotto, mitt recept på risottobollar


Recept på risottobollar


Rester av risotto är tråkiga att värma upp och äta. Risotton blir inte alls lika bra dagen efter. Risottobollar är däremot otroligt goda med sitt krispiga yttre och mjuka inre! Ovan serveras dom med inlagd rödlök, färsk basilika, reducerad balsamvinäger och en tomatsås. Läs längre ned för ytterligare tips och information om receptet.


Ingredienser för mitt recept på risottobollar

4 portioner kall risotto
125 g mozzarella

2 ägg
2 dl ströbröd
1 tsk salt
Eventuellt 50 g riven parmesan, läs nedanför receptet för mer information

Frityrolja och kastrull att fritera i eller en fritös


Gör såhär

Steg 1

Hetta upp olja i en kastrull eller en fritös till 150 °C.

Steg 2

2 ägg

Kläck äggen i en liten skål och vispa upp dom till en jämn massa med en gaffel.

Steg 3

2 dl ströbröd
1 tsk salt

Blanda ströbröd och salt i en skål.

Steg 4

4 portioner kall risotto
125 g mozzarella

Rulla risotton till bollar stora som en limefrukt. Tryck en fördjupning i mitten med tummen och lägg en liten bit mozzarella i fördjupningen. Rulla ihop bollen igen.

Steg 5

Doppa varje boll i dom uppvispade äggen och rulla sedan i ströbrödet för att täcka helt.

Steg 6

Fritera 3 – 4 bollar åt gången i oljan och se till att värmen är någorlunda jämn hela tiden. Ta upp bollarna när dom har fått fin färg, cirka 3 minuter. Låt vila på en tallrik med smörpapper tills det är dags att servera.

 


Arancione betyder apelsin på italienska

Namnet ”arancini” kommer från bollarnas utseende, ”liten apelsin”. Märk väl att det här inte är det klassiska receptet på arancini. Den görs av kokt ris där man blandar en massa och avslutar på någorlunda samma sätt. Här är det också vanligt att man lägger en blandning av köttfärs och ärtor bland annat istället för mozzarella.

Tänk på att risotton jag länkar till har relativt mycket ost

Om du har lagat en mer traditionell risotto kan det vara lämpligt att blanda lite riven parmesan med risotton. 50 g riven parmesan bör vara lagom till 4 portioner risottobollar.

Medveten låg temperatur på oljan

Om man har för hög temperatur hinner inte mozzarellan smälta innan utsidan på bollarna är klar. Därför använder vi en lägre temperatur på oljan. Självklart justeras denna temperatur efter storleken på bollarna. Testa gärna att tillaga endast en boll först. Då kan du se vad som hänt med mozzarellan när bollen är färdig.


Kommentera

3 tankar om “Arancini del risotto, mitt recept på risottobollar

 • Rino Martelli

  Hejsan,
  här det finns lite att rätta till… I Italien finns ”ris” bollar och ”arancini” skillnaden är att ris bollar är gjorda av kokt ”ris” blandat med ägg och parmesan ost, fyllda med mozzarella och friterade så som du beskriver i din recept.
  Arancione betyder orange färg därför med Arancini blandar man tomat sås med kokt ”ris” så att den får lite färg och fyllning är alltså annorlunda från risbollar. Lustig nog är att typiskt arancini är inte runda som bollar men dom är formade som en pyramid med rundade kanter, finns bilder på nätet.
  Gillar din ide för att använda rester från risotto, problemet är att här hemma os mig blir aldrig kvar några rester från en god risotto!

  • Rickard Fransén Inläggsförfattare

   Tjenare Rino,
   jag får börja med att tacka så väldigt för din feedback! Det är viktigt för mig att allt jag skriver på min blogg är korrekt och vem kan ge en bättre källa till italiensk mat än en livs levande italienare?
   Jag fick upp ögonen för den här maträtten när jag såg Gennaro Contaldo prata om arancini i följande video: https://youtu.be/4lZ7y4FN3eM
   Som du förstår är förvirringen nu total då han kallar sina bollar för Arancini Di Riso där ”risotton” han använder inte alls ser ut som den risotton jag brukar göra. Hans risotto ser ut som kokt ris?
   Men vet du vad? Som tack för att du lyfter denna information för mig skall du få privilegiet att döpa min nya maträtt till något tjusigt italienskt namn. Så, vad heter mina risottobollar på italienska? 🙂
   //Rickard

   • Gennaro Martelli

    Jag tittade på Contaldos video, och förståg att du blev förvirrad. Gennaro har bott nästan hela sitt Liv i England och för någon som dig som letar efter en inspiration källa kanske han inte är den bästa. Jag tror att mat är en form av kultur och att man ska inte sprida fel information. Så sagt den viktigaste är att maten smakar och ser gott ut. Dina ”Palle di risotto” ser väldig fina ut och smakar säkert bättre en Contaldos. Keep up the good work!