Ibland lägger man timme efter timme på en god pastasås. Ibland lägger man 20 minuter. Det här receptet står för det senare tillfället. Svamp, bladpersilja, vitt vin, grädde och parmesan. Ibland räcker det så. Prova gärna med lite inlagd svamp till för en extra dimension av smaker!
Vill du ha lite extra tips om hur du lyckas med pastasåsen kan du kolla in min artikel om pastasåser.
Tänk på att såsen skall vara klar när pastan kokat färdigt. Observera de uppskattade tiderna som står i receptet och anpassa kokningen av pastan därefter.
Ingredienser för 4 portioner pasta med svamp och grädde
4 liter vatten
20 g salt
400 g pasta
60 g osaltat smör
2 klyftor vitlök
6 kvistar bladpersilja
500 g svamp
250 g / 250 ml torrt vitt vin
250 g / 250 ml vispgrädde
60 g parmesan
Salt & svartpeppar
Mise en place
2 klyftor vitlök
6 kvistar bladpersilja
Skala och finhacka vitlöken. Tvätta och finhacka persiljan. Lägg allt i en skål.
500 g svamp
Borsta och skiva svampen. Lägg i en skål.
60 g parmesan
Riv osten och lägg i en skål.
Gör såhär
Steg 1
4 liter vatten
20 g salt
Koka upp vatten och salt i en kastrull. Om du inte har en tillräckligt stor kastrull får du fylla den största kastrullen du har. Salta med 5 g salt per liter vatten.
Steg 2
60 g osaltat smör
Smält smöret på medellåg värme i en kastrull stor nog att hålla pastan.
Steg 3
2 klyftor vitlök, finhackad
6 kvistar bladpersilja, finhackad
Tillsätt i kastrullen och låt svettas tills vitlöken doftar aromatiskt, cirka 2 minuter. Akta så den inte tar färg.
Steg 4
500 g svamp, skivad
Tillsätt i kastrullen och vänd runt med smöret. Lägg på ett lock och låt steka tills vätskan börjar släppa ur svampen, cirka 3 minuter.
Steg 5
10 g salt
6 korn svartpeppar, malen
Krydda svampen med salt och peppar. Rör runt i svampen, lägg på locket och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Steg 6
250 g / 250 ml torrt vitt vin
Tillsätt i kastrullen, lägg på locket och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Steg 7
250 g / 250 ml vispgrädde
Tillsätt i kastrullen, lägg på locket och låt sjuda i ytterligare 5 minuter.
Steg 8
Varmhåll såsen och koka färdigt pastan.
Steg 9
400 g pasta
Koka pastan i det kokande pastavattnet enligt anvisningarna på pastans förpackning. Om du använder färsk pasta skall den koka 1 – 2 minuter. Koka till precis före al dente då den kommer tillagas lite till i såsen.
Steg 10
Spara undan 5 dl av pastavattnet i en tillbringare. Häll av pastan i ett durkslag och häll pastan i kastrullen med såsen.
Steg 11
60 g parmesan, riven
Tillsätt i pastan och höj till medelvärme på plattan. Rör runt i pastan och tillsätt det sparade pastavattnet i omgångar tills du får en krämig pastasås. Använd inte mer vatten än du behöver.
Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!