Pasta alla carbonara, tekniken bakom


Originalreceptet på pasta carbonara

Vill du laga en autentisk pasta alla carbonara klickar du på bilden ovan.

Pasta alla carbonara, den enkla italienska pastarätten från Rom. En maträtt byggd på få ingredienser men den kräver ändå en viss teknik för att bli bra.

Bara äggula eller hela ägget?

Man kan absolut använda hela ägget men då vitan mest består av vatten innehåller den mycket lite fett eller smak. Utöver att den inte tillför så mycket så skapar den även sämre förhållanden för att lyckas med maten. Äggvita börjar stelna vid 63 °C vilket är lägre än vad som gäller för äggulan. Då man inte vill få äggen att stelna i en carbonara utan endast använda ägg för att få en tjock och krämig sås vill man undvika sådant som stelnar vid lägre temperaturer. Vi låter därför äggvitan gå till marängbaket och nöjer oss med äggula här.

Pasta carbonara på färsk pasta

Vill du laga mitt egna recept på pasta alla carbonara med lök och ärtor klickar du på bilden ovan.

Inte så många ingredienser

Som sagt tidigare så innehåller pasta alla carbonara ganska få ingredienser. Traditionellt skall där vara pasta (så klart), griskind, ägg, pecorino, salt och svartpeppar. Man kan självklart addera fler saker, som i mitt recept med lök och ärtor, men där har du originalet. För den som har svårt att få tag i griskind går pancetta eller bacon lika bra.

Använd bra ingredienser!

Speciellt när vi har såhär få ingredienser bör du passa på att använda dom bästa. Köp en riktigt bra extra virgin olivolja. Se förbi förpackningen med färdigtärnat bacon och köp något med bra smak. Lägg några kronor extra på bra pasta eller gör den själv. Leta upp en god pecorino romano, i delikatessavdelningen kan du säkert få provsmaka ett par olika. Om affären har ett bättre sortiment på parmesan, ja men ta det istället då.


Kommentera

En tanke om “Pasta alla carbonara, tekniken bakom