En autentisk pasta alla carbonara kräver fem ingredienser. Pasta, ägg, griskind, pecorino och extra virgin olivolja. Det är allt. Vissa saker tåls ändå att tänka på, dessa har fått en egen liten artikel som du finner här. Vill du laga en pasta alla carbonara som jag brukar göra den, med ärtor och lök, kan du kolla in detta receptet.
Ingredienser för 4 portioner pasta alla carbonara
4 liter vatten
10 g salt
400 g pasta
75 g extra virgin olivolja
100 g griskind
6 st äggulor
100 g pecorino + extra till servering
Salt & malen svartpeppar
Mise en place
100 g griskind
Skär till brunoise. Lägg i en skål.
6 st äggulor
100 g pecorino
Vispa ihop äggulorna i en skål med en gaffel. Riv osten och tillsätt i skålen.
Gör såhär
Steg 1
4 liter vatten
10 g salt
Häll upp vattnet i en stor kastrull och tillsätt saltet. Koka upp under tiden du förbereder resten av maten.
Steg 2
75 g extra virgin olivolja
100 g griskind, brunoise
Hetta upp oljan på medelvärme i en sauteuse och tillsätt griskinden. Låt den steka tills den är genomstekt, cirka 5 minuter. Fortsätt med nästa steg under tiden.
Steg 3
400 g pasta
Koka pastan enligt anvisningarna tills den blir al dente.
Steg 4
Lyft ur pastan från kastrullen med en hålslev och tillsätt i sauteusen med griskinden. Tillsätt 1 – 2 dl pastavatten och låt koka ihop till en sås, 2 – 5 minuter. Rör om då och då så all pasta blir täckt av såsen.
Steg 5
6 st äggulor, ihopvispade
100 g pecorino, riven
Dra sauteusen från plattan och tillsätt ägg samt ost. Blanda ihop hastigt. Om det blir för simmigt kan du värma det försiktigt på spisen under konstant omrörning men låt inte äggen stelna helt.
Steg 6
Smaka av med salt och malen svartpeppar. Servera toppat med riven pecorino.