Pulled beef på högrev


Pulled beef på högrev


På senare tid har vi börjat få se förpackningar i affären med färdig pulled beef, pulled pork och även pulled chicken. Det är en tidskrävande rätt att laga hemma om man använder en vanlig kastrull. Använder man däremot en tryckkokare går det riktigt fort! Här ovan är rätten serverad med ris, korianderfrön och inlagd rödlök.

Recept inspirerat av kubaner

Min sambo är från Kuba. När vi var där på besök för några år sedan fick jag höra talas om rätten ”Ropa vieja”. Då jag kunde en del spanska redan då fick jag grovt översatt det hela i huvudet till ”Gamla kläder” och funderade på vad som skulle serveras egentligen. Ut kom pulled pork och jag förstod direkt var rätten fick sitt namn ifrån. Utseendet påminner om just gamla kläder när man tänker efter.

Vår kompis stjärnanis gör ytterligare ett framträdande

Vi använder gul lök, vi bryner vårt kött, självklart slänger vi också in en stjärnanis för att backa upp köttet med extra smaker. Om du missat mitt tidigare prat om stjärnanis kan du läsa om det i mitt recept på sjömansbiff i lergryta.

Att steka tomatpurén eller inte?

Det här steget är inte nödvändigt, men det är många som tycker att tomatpuré smakar bättre när den fått steka en stund. Kollar man i kokböcker från franska köket är detta vanligt när man gör en pinçage. Frågar man Kenji på Serious Eats så får tomatsåsen en smak av långkok när man har i stekt tomatpuré till skillnad från ”rå” sådan.

Det behöver inte vara högrev

Det går att använda andra typer av nötkött här med men högrev är ett naturligt val. Det är för segt för att stekas och för fettrikt för att inte kokas ur en stund. Fransyska är till exempel också segt men för magert för att platsa här i. Entrecôte är fettrikt men mört så det passar bättre grillat eller stekt. Men för all del, om du har lite olika bitar kött du inte vet vad du ska göra med så släng i dom också. Det blir inte någon katastrof.


Det här behöver du

Ingredienser för 4 portioner pulled beef på högrev

650 g högrev
Salt
2 msk jordnötsolja
250 g / 250 ml oxfond
6 svartpepparkorn
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten grön paprika
1 stjärnanis
3 msk matolja
100 g tomatpuré
1 tsk koriander
1,5 tsk strösocker
1 tsk spiskummin
150 g krossade tomater
Limejuice

Verktyg

1 tryckkokare, minst 4 liter stor


Mise en place

650 g högrev
Salt

Tärna köttet till 2 cm stora kuber. Det behöver inte putsas då fettet kommer smältas i tryckkokaren. Sprid ut på en tallrik och salta rikligt. Börja stek direkt eller vänta minst 40 minuter innan stekning, läs förklaringen tidigare i artikeln för att få veta varför.


1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 liten grön paprika
1 stjärnanis

Skala gul lök och vitlök. Kärna ur paprikan. Skiva lökarna tunt. Skär paprikan till julienne. Lägg allt i en skål.


Gör såhär

Steg 1

2 msk jordnötsolja
650 g högrev, 2 cm kuber

Hetta upp oljan i en tryckkokare på hög värme. När oljan precis börjar ryka tillsätter du högreven och bryner den kraftigt runt om.

Steg 2

250 g / 250 ml oxfond

När köttet har fått mycket färg utan att brännas vid tillsätter du oxfonden. Skrapa ur botten av tryckkokaren med en träslev så alla bitar som brynt fast släpper.
Lås fast locket på tryckkokaren och låt den bygga upp fullt tryck. Sänk därefter värmen och låt koka i 40 minuter.

Steg 3

6 svartpepparkorn, krossade

Ta bort tryckkokaren från plattan och låt svalna tills trycket försvunnit och du kan ta av locket. Sila av fonden från köttet ner i en sauteuse. Tillsätt svartpepparn och låt reducera på medelhög värme tills 100 g / 100 ml återstår. Spara undan köttet under tiden täckt med aluminiumfolie.
Fortsätt med nästa steg medan fonden reducerar.

Steg 4

1 liten gul lök, finskivad
1 klyfta vitlök, finskivad
1 liten grön paprika, julienne
1 stjärnanis
2 msk matolja

Hetta upp matoljan på medelvärme i en stekpanna. Stek ingredienserna i 10 minuter så dom blir mjuka utan att dom tar för mycket färg.
Fortsätt med nästa steg under tiden.

Steg 5

1 msk matolja
100 g tomatpuré

Hetta upp oljan i en liten kastrull på medelvärme och tillsätt tomatpurén. Låt den steka försiktigt under omrörning tills den rena ketchupdoften avtar, ca 5 – 7 minuter. Dra undan kastrullen från plattan och låt stå till senare.

Steg 6

1 tsk koriander
1,5 tsk strösocker
1 tsk spiskummin
150 g krossade tomater

När alla steg är färdiga lyfter du ur och slänger stjärnanisen ur löken. Blanda samtliga ingredienser i sauteusen och rör runt med en träslev tills köttet fallit isär. Använd en eller ett par gafflar om köttet inte blivit mört nog att falla isär av sig självt.

Steg 7

Salt
Svartpeppar
Limejuice

Smaka av och servera

Kommentera