Pasta alla carbonara är gott som det är men jag gillar att tillsätta lök och ärtor. Därför valde jag att publicera mitt recept så du också får prova det. Originalreceptet på en autentisk carbonara hittar du här. Lite tips för en lyckad carbonara hittar du i min tekniska artikel.
Ärtorna är värmekänsliga
Som jag nämner både i mitt recept för sjömansbiff och det för ärtsoppa är det bästa alternativet för dom flesta av oss frysta gröna ärtor. Dom brukar hålla högre kvalitet än dom färska du hittar i affären. Tänk på att ärtor är känsliga för hög värme så låt inte carbonaran koka vidare på spisen efter du tillsatt ärtorna. Tänk också på att låta dom tina innan du tillsätter dom i maten så dom inte kyler ner maten för mycket.
Ingredienser för 4 portioner pasta alla carbonara med lök och ärtor
4 liter vatten
10 g salt
400 g färsk pasta
75 g extra virgin olivolja
1 gul lök
2 klyftor vitlök
150 g pancetta
6 st äggulor
100 g parmesanost + extra till servering
250 g frysta ärtor
Salt & malen svartpeppar
Mise en place
1 gul lök
2 klyftor vitlök
Skala lökarna och finhacka. Lägg i en skål.
150 g pancetta
Skär pancettan till brunoise. Lägg i en skål.
6 st äggulor
100 g parmesanost
Vispa ihop äggulorna i en skål med en gaffel. Riv osten och tillsätt i skålen.
250 g frysta ärtor
Sprid ut på en ren kökshandduk så dom får tina.
Gör såhär
Steg 1
4 liter vatten
10 g salt
Häll upp vattnet i en stor kastrull och tillsätt saltet. Koka upp under tiden du förbereder resten av maten.
Steg 2
75 g extra virgin olivolja
1 gul lök, finhackade
2 klyftor vitlök, finhackade
Hetta upp oljan på medelvärme i en sauteuse och tillsätt löken. Låt svettas tills dom är mjuka, cirka 5 minuter.
Steg 3
150 g pancetta, brunoise
Höj till medelhög värme och tillsätt pancettan. Låt den steka med tills den är genomstekt, cirka 5 minuter. Fortsätt med nästa steg under tiden.
Steg 4
400 g färsk pasta
Koka pastan så den blir al dente, cirka 2 minuter.
Steg 5
Lyft ur pastan från kastrullen med en hålslev och tillsätt i sauteusen med lökblandningen. Tillsätt 1 – 2 dl pastavatten och låt koka ihop till en sås, 2 – 5 minuter. Rör om då och då så all pasta blir täckt av såsen.
Steg 6
250 g frysta ärtor, tinade
Dra sauteusen från plattan och vänd ner ärtorna hastigt.
Steg 7
6 st äggulor, ihopvispade
100 g parmesanost, riven
Tillsätt i sauteusen och blanda ihop hastigt. Om det blir för simmigt kan du värma det försiktigt på spisen under konstant omrörning men låt inte äggen stelna.
Steg 8
Smaka av med salt och malen svartpeppar. Servera toppat med riven parmesan.