Nu börjar gnocchin ta sig på riktigt!


Deg till gnocchi


Nu börjar det faktiskt bli bra gnocchi av mina försök. Lagom fasta utan att vara degiga och inte allt för ömtåliga.

Samma ingredienser som innan

Jag har faktiskt inte behövt ändra något här. Ja det skulle vara potatisen i så fall där jag provat med både fast och mjölig potatis. I dag använde jag mjölig potatis och resultatet blev bäst hittills. Jag har även läst på andra sidor att det skall vara mjölig potatis så det kör jag vidare på.

Vätskan skall bort

Precis som jag pratat om tidigare gäller det att få bort så mycket vatten som möjligt ur potatisen. Detta för att behöva använda så lite mjöl som möjligt i gnocchin. Redan vid tillagningen sörjer jag för låg vattenhalt genom att baka potatisen på ett galler i ugnen. 40 minuter på 200 °C räcker för normalstor potatis. När potatisen bakats färdigt tar jag ut den med tänger och skär den på mitten direkt för att låta mer vätska ånga ur mitten av potatisarna.
Så fort dom är svala nog att hantera skopar jag ur potatisen ur skalen med en sked och pressar den med en potatispress direkt ut på arbetsytan. För att låta den dunsta ytterligare sprider jag ut potatisen i ett jämt tunt lager.

Lite mjöl räcker när vattenhalten är låg

För 500 g potatis använder jag 75 g mjöl plus extra på arbetsytan för att degen inte skall fastna. Det är bara 15% mjöl mot mängden potatis i vikt räknat vilket är lägre än många andra gnocchirecept där ute. Anledningen till att det fungerar med så lite är just på grund av den låga mängden vatten.

Jag låter gnocchin vila i 20 minuter innan tillagningen

Detta var nytt för mig och jag fick veta det lite av en slump. Det står inte med i dom recepten jag hittat runt om på nätet. Efter man format gnocchin är det fördelaktigt att låta den vila i runt 20 minuter för att den skall bli fastare. Man pudrar över lite mjöl och kastar runt gnocchin lite med en kökskniv eller en degskrapa och sedan sprider man ut dom små kuddarna i ett jämt lager så dom får vila sig. Vad jag förstått får dom gärna ligga på ett absorberande underlag så som ett torrt stycke trä eller en kökshandduk.

Efter kokning förvaras dom enklast i kallt vatten innan man häller dom i såsen

Om man skall servera gnocchin i en sås som redan är färdig kan man lyfta dom direkt från det kokande vattnet ner i såsen. Om man däremot behöver det stärkelserika gnocchivattnet för att laga färdigt såsen kan man spara undan gnocchin i en skål med kallt vatten så länge. Gnocchin slipper klibba ihop och det hela tar liten plats jämfört med att sprida ut gnocchin på ett fat. Jag misstänker också att gnocchin blir mindre ömtålig när den är kall så jag skall testa att efter kylning sprida gnocchin på en kökshandduk för att sedan frysa in den.

Kommentera