Nötbiffar med rödlök och kapris


Nötbiff med rödlök och kapris


Rödlök och kapris är två vanliga tillbehör till råbiff, idag tänkte jag använda mig av dessa tillsammans med lite nötfärs för att göra nötbiffar i stekpannan.

Det finns olika bindemedel för biffar

Några vanliga sätt att binda biffar är antingen med ägg eller med ströbröd som fått svälla lite i mjölk eller grädde. Mindre vanligt är att salta köttet och låta det dra länge i kylskåpet. Detta drar ut en del av proteinet ur köttet och skapar ett naturligt bindemedel vilket gör att biffarna håller ihop av sig själva. Detta tar dock en stund och idag hade jag inte den tiden. Jag skall täcka detta ämne i en senare artikel men idag kör vi snabbvarianten.

Salt skall ändå användas

Även om vi inte kör på saltet för att skapa ett bindemedel i sig skall det fortfarande ner i färsen. Salt gör att kött håller kvar vätska bättre så om vi ser till att salta nötfärsen när vi gör biffarna kommer vi få saftigare biffar.

Högre värme för blodig biff, lägre värme för genomstekt

Ja visst låter det motsägelsefullt? Det är det inte. Oavsett vilken grad av tillagning vi vill ha i mitten vill vi ha en lagom brynd utsida. Om man siktar på genomstekta biffar behöver dom få ligga längre i stekpannan. För att dom inte skall brännas under den långa stektiden måste man sänka värmen. Om man däremot vill ha en blodig eller rosa insida måste man snabba på stekningen på utsidan vilket gör att man får höja värmen.

Om du är orolig över att inte få en brynd yta innan biffen blir genomstekt kan du köra på hög värme och sedan avsluta tillagningen genom att ställa stekpannan i ugnen på 150 °C. Där riskerar du inte att bränna ytan utan kan koncentrera dig på tillagningen i mitten av biffen. Använd en stektermometer för extra kontroll. 54 °C för blodig biff, 59 °C för rosa och 64 °C för genomstekt. Kom ihåg att jag pratar om nötfärs i detta recept, alltså inte blandfärs eller fläskfärs!

Tänk på att skära löken fint, men skär inte mer än nödvändigt

Rödlök är känslig. Varje gång du skär den så tappar den vätska och den får ett tråkigt utseende. Vi använder den förvisso i biffar just nu så det är inte hela världen men passa på att öva på hur man skär en lök rätt från början. Dela löken på mitten och lägg snittytan mot skärbrädan. Skär lodräta snitt vinkelrätt mot roten med korta avstånd. Skär två vågräta snitt genom löken och skär sedan tunna skivor med början längst från roten. Skär du på detta sätt slipper du hacka vidare på löken efteråt och du får små fina bitar rödlök.

Passar till mycket

Dessa biffar kan ha flera olika tillbehör. Kokt potatis och gräddsås. Ugnstekt potatis och brunsås. Ugnstekta rotfrukter och tzatziki. En sallad och yoghurt med färsk mynta. Även ris fungerar med någon kall sås. Det är bara att prova sig fram!


Det här behöver du

Ingredienser för 4 nötbiffar á 125 g

30 g ströbröd
50 g / 50 ml vispgrädde
400 g nötfärs, gärna 20 % fett
70 g rödlök
10 g / 1 msk kapris
10 g salt
20 g smör


Mise en place

70 g rödlök
10 g / 1 msk kapris

Skala och skär löken mycket fint enligt beskrivningen ovan. Finhacka kaprisen. Lägg allt i en skål.


Gör såhär

Steg 1

30 g ströbröd
50 g / 50 ml vispgrädde

Blanda i en bunke och låt svälla i 5 minuter.

Steg 2

400 g nötfärs
70 g rödlök, finskuren
10 g / 1 msk kapris, finhackad
10 g salt

Blanda ner ingredienserna i bunken med ströbrödet. Använd händerna för att blanda allting väl.

Steg 3

Sätt ugnen på 150 °C.
Dela färsen i 4 delar och forma till runda biffar.

Steg 4

20 g smör

Smält smöret i en stekpanna på en värme som stämmer enligt förklaringen ovan. Stek biffarna på ena sidan. Lyft med jämna mellanrum för att kontrollera stekytan. Vänd när du är nöjd med första sidan och gör samma på andra sidan. Om du är nöjd med ytan men inte med insidan kan du låta biffarna gå färdigt i ugnen. Ställ in hela stekpannan om du har en ugnsfast sådan.

Kommentera