Insalata caprese; mozzarella, tomat och basilika


Insalata caprese


Detta blir ett till synes enkelt recept men när recepten blir enkla är det extra viktigt att ingredienserna är bra! Vi skall göra insalata caprese, en sallad ifrån den italienska ön Capri.

Ja, den vakna läsaren ser att jag inte har någon svartpeppar på bilden ovan. Det är helt enkelt ett misstag av mig som jag kommer rätta till snarast. Ny bild kommer!

Som sagt, bra ingredienser!

Detta är en rätt där ingredienserna får utrymme att briljera. Tomaterna skall vara solmogna men inte för mjuka. Basilikan skall ha mycket smak, gärna sådan som du odlat hemma själv. Om du inte odlat basilika från frön hemma någon gång, prova det! Ett soligt läge med mycket fukt i jorden och du får kraftiga blad med massor av smak. Betala för en bra mozzarella, kanske till och med en närproducerad. Om du har tur bor du nära ett mejeri som gör mozzarella. Olivoljan skall även den vara av utmärkt kvalitet.

Ringla på oljan precis före serveringen

Som all sallad blir tomat och basilika sladdrig av att ligga i olja under en längre stund. Gör därför i ordning allt i förväg men vänta med oljan tills det är dags att servera.


Det här behöver du

Ingredienser för 4 portioner insalata caprese som tillbehör

2 tomater
250 g mozzarella
20 blad basilika
Salt & svartpeppar
Olivolja


Gör såhär

Steg 1

2 tomater
250 g mozzarella
20 blad basilika

Skär tomater och mozzarella i 5 mm tjocka skivor. Varva tomat, mozzarella och basilika på en tallrik.

Steg 2

Salt & svartpeppar

Salta rikligt och krydda med medelgrov svartpeppar. Om du inte har en pepparkvarn kan du ta hel svartpeppar och krossa med ett knivblad.

Steg 3

Olivolja

Ringla över rikligt med olivolja precis före servering.

Kommentera