Hemmagjord pasta, mitt standardrecept


Hemmagjord farfalle


Det har blivit dags att prata hemmagjord pasta! Tidigare har jag pratat om hur jag vill lära mig detta och det går framåt! Numera kör jag enligt nedan recept för all pasta jag gör men i framtiden lär jag variera det beroende på vilken typ av pasta jag vill göra.

Inte så många ingredienser

Framförallt har jag läst mig till att fett gör en pastadeg mjuk och följsam men det lägger sig också i vägen för glutentrådar vilket gör pastan ömtålig. Utöver detta ger fettet smak, mycket mer smak än vad man får av vatten så det blir en avvägning när det gäller blandningen av ägg, vatten, olja och mjöl. Rent funktionellt behövs endast vatten och mjöl, då kan man göra pasta. Ägg tillsätter smak och fett, åtminstone när man använder äggulan. Olivolja tillsätter även den smak och fett men då så klart en annan smak.

Mjöl är olika fuktigt, ägg är olika stora

Av dessa anledningar är det svårt att ge ett recept som alltid ger samma resultat. Det är också så att olika mjölproducenter producerar olika mjöl som uppför sig olika. Gör så att du hittar ett recept som fungerar för dig och lär dig hur degen skall kännas. När du är bekväm med detta kan du justera det hela rätt med mängden mjöl och vatten.

Så hur skall degen kännas?

Självklart svårt att förklara i text men det viktiga är att degen inte fastnar i underlaget eller i verktygen du använder och att den samtidigt blir homogen. En för blöt deg fastnar överallt och blir kladdig. En för torr deg faller isär i bitar och är svår att forma. Tillsätt mer mjöl om den är för blöt och tillsätt mer vatten om den är för torr. Tänk på att tillsätta vatten i små mängder. Degen blir till en början kladdig och hal men snart fördelar sig vätskan riktigt.

Maskin eller för hand?

Det spelar ingen större roll. Jag brukar blanda alla ingredienserna i en hushållsassistent med degkroken men så fort degen gått ihop sig stjälper jag ut den på en bänk och knådar för hand. Jag tycker att maskinen har svårt att få grepp om degen när den är så pass liten.

Hur knådar jag för hand?

Ytterligare förklaring som egentligen inte lämpar sig för text men ett försök skall göras. Håll med fingrarna i degens bakkant med ena handen. Sätt handflatan av den andra handen över resten av degen och pressa nedåt och framåt för att sträcka ut degen framåt över underlaget. Tryck inte såpass hårt neråt att degen går isär men nästan så hårt. Resultatet blir att du river ut degen vilket verkar för att skapa glutentrådar. Rulla ihop den uttryckta degen bakåt igen mot din första hand, vrid degen 45 till 90 ° och gör samma uttryckning igen. Detta är ett effektivt sätt att knåda på. Om du har en blöt deg kommer mycket av degen fastna i underlaget. Detta gör inte så mycket. Utför knådningen enligt beskrivningen och skrapa ibland upp all deg från underlaget med en degskrapa. Degen kommer fastna mindre och mindre i underlaget ju mer knådad den blir.

Hur länge skall jag knåda?

En duktig person lär kunna känna på en deg och säga när den är färdigknådad. Själv nöjer jag mig med att knåda i 10 minuter under ganska hög intensitet. 20 minuter är helt ok det med och det är klart att man får mer utveckling av gluten vid 20 minuters knådning jämfört med 10 minuter. Sätt på en spellista på youtube och varva ner lite med knådningen en stund så flyter 20 minuter på ganska fort.


Det här behöver du

Ingredienser för 4 portioner hemmagjord pasta

50 g durumvetemjöl
150 g vetemjöl
10 g / 2 tsk vatten
10 g / 2 tsk olivolja
2 ägg
10 g salt


Gör såhär

Steg 1 – I en hushållsassistent

Häll mjölet i bunken för hushållsassistenten och tillsätt resten av ingredienserna. Använd degkroken och blanda allt på lägsta hastigheten tills det mesta blandat sig. Stäng av maskinen och skrapa ner mjölkanterna som förmodligen bildats. Kör en liten stund till på lägsta hastigheten tills degen blandat sig. Skrapa ut degen på din arbetsyta.

Steg 1 – Direkt på arbetsytan

Häll upp mjölen i en hög på arbetsytan. Forma en liten grop i mitten av mjölet så du får som en vulkan av mjöl. Tillsätt övriga ingredienser i hålet och gör sönder äggulorna med en gaffel. Börja röra vätskan i en cirkel med gaffeln så att du får med dig lite mjöl i taget in i mitten. Fortsätt med detta tills du fått in runt hälften av mjölet. Börja sedan blanda allting med dina händer tills du får en deg.

Steg 2

Knåda degen som beskrivet längre upp i 10 – 20 minuter.

Steg 3

Slå in degen i gladpack. Låt vila i minst 30 minuter. Om du skall använda den efter 30 minuter kan den ligga framme på köksbänken. Om du skall använda den senare samma dag bör den ligga i kylen. Om du skall använda den senare än så bör du lägga den i frysen. Den klarar sig i frysen upp till cirka 3 veckor.

Steg 4

Ta fram din pasta och forma som du vill. Jag kommer prata mer om detta i andra artiklar här på sidan.

Kommentera