Hasselbackspotatis, född och uppvuxen i Sverige


Hasselbackspotatis


Nu har det blivit dags att prata om en svensk rätt. 1953 på restaurang Hasselbacken i Stockholm skapades hasselbackspotatisen av Leif Elisson, en kockelev. Den såg säkerligen inte exakt ut som den gör i dag men här följer receptet för dagens standard.

Wikipedia säger mandelspån

… men jag har faktiskt inte lyckats hitta något recept där detta förekommer. Detta är inget jag provat själv så jag kan inte uttala mig om huruvida detta är gott. Ett prov kommer göras framöver och då förmodligen till någon vit fisk. Fortsättning följer helt enkelt…

Ost om du vill

Det hör inte till standardreceptet men min mamma gör alltid hasselbackspotatis med ost på. Jag har även sett detta bland andra recept vilket visar på en viss praxis. Jag tar med det i receptet nedan men märk väl att det inte tillhör det traditionella. Det gör absolut ingenting om du väljer att göra din potatis utan ost.

Om du nu väljer att ha ost på potatisen vill jag passa på att säga en sak. Köp inte färdigriven ost. Den håller inte lika länge som hel ost och förmodligen kostar den mera. Köp en hel ost och riv det du behöver. Mindre svinn och mer pengar i plånboken. Bra va?

Ös med smör ofta

Lämna gärna lite plats i ugnsformen så du kommer ner med en sked. Detta för att senare kunna plocka upp smält smör ur formen och ösa potatisen med. Den skall ösas med smör ofta så att potatisen tar upp mycket smak av smöret, gärna var 10e minut. Detta får du sluta göra först när du lagt på ströbrödet och den eventuella osten.

Att skära potatisen

Det är många som tycker detta är lite problematiskt. Antingen skär man för grunt eller så skär man isär potatisarna helt igenom. Det finns sätt att underlätta detta och undvika de tidigare nämnda misstagen. Lägg potatisen i den skålade delen av en träsked eller mellan två träverktyg och låt denna/dessa vara stöd för hur djupt du skär. Du får hålla lite egen koll i ändarna på potatisen men snart drar du fördel av skärstödet du skapat. Skär 1 – 2 mm tjocka skivor och nästan hela vägen igenom potatisen så får du ett bra resultat.


Det här behöver du

Ingredienser till 4 portioner hasselbackspotatis

800 g fast potatis
Salt
80 g smör
0,5 dl ströbröd
50 g vällagrad ost (valfritt, västerbottenost är min favorit)


Gör såhär

Steg 1

Sätt ugnen på 225 °C.

Steg 2

800 g fast potatis

Skala potatisen och skär i 1 – 2 mm tjocka skivor nästan hela vägen igenom. Placera i en ugnsäker form stor nog att lämna rum för en sked i ena hörnet.

Steg 3

Salt
80 g smör

Salta rikligt över potatisen och klicka ut smöret. Ställ i mitten av ugnen och låt baka i 10 minuter.

Steg 4

Ta ut formen med potatis. Luta formen så det smälta smöret samlas i det fria hörnet och ös smöret över potatisen med en sked. Ställ in i ugnen igen och låt baka ytterligare 10 minuter. Repetera tills potatisen bakats i sammanlagt 40 minuter.

Steg 5

0,5 dl ströbröd

Ta ut formen med potatis. Ös smör en sista gång och strö ut ströbrödet över potatisen. Ställ in i ugnen igen och låt baka i 10 minuter.

Steg 6 (valfritt steg)

50 g vällagrad ost (jag rekommenderar västerbottenost)

Ta ut formen med potatis. Riv osten över potatisen, ställ tillbaka formen i ugnen och låt gratinera tills osten smält och fått en gyllenbrun färg, ca 5 – 10 minuter.


Kommentera

En tanke om “Hasselbackspotatis, född och uppvuxen i Sverige