Gräddsås, en enkel brunsås med grädde


Gräddsås


Så var det dags för den kära gräddsåsen vi gillar så mycket! Vanligt förekommande i våra hem är tyvärr den där pulverpåsen. Den gräddsås man får med pulver smakar ok men det blir endast riktigt gott om man gör den själv! Den kallas även för brunsås men märk väl att den skiljer sig markant från den franska versionen av brunsås jag presenterat här tidigare.

Börja med det stekta

Ofta serverar man gräddsås till kött. Slottsstek, köttbullar eller pannbiff är några exempel på kötträtter där gräddsås passar. Vid alla dessa alternativ är det en bra idé att steka köttet i en stekpanna först. Grunda sedan såsen på det fett och den eventuella köttsaften som blir kvar i stekpannan. Om du ugnsteker köttet efteråt kan du med fördel även använda den köttsaft köttet släpper i ugnen.

Om sylt passar till maten passar den också i såsen

På bilden ovan har jag gjort gräddsås till potatis och köttbullar. Detta brukar man äta lingonsylt till. Då passar det bra att ta några matskedar lingonsylt i såsen också. Detsamma gäller med svartvinbärsgelé till slottstek eller äppelmos till fläskkotlett.

Balansera den feta munkänslan med syra

Det är olika från recept till recept hur mycket grädde man har i denna sås. Ofta är det en del och även om vi balanserar grädde med mjölk här är det en bra idé att balansera det feta med syra. Såsen blir inte så tung i munkänslan utan får en lätt känsla trots sin fettmängd. Syra är också en smakförstärkare vilket gör att användningen av syran gör att såsen smakar mer.

Förtjocka med mjöl eller maizena?

Båda två går bra men jag finner mjöl vara lite krångligare i sammanhanget. Då man använder mjöl skall man låta såsen sjuda i minst 5 minuter för att bli av med mjölsmaken. Detta skapar problem när man gör såsen direkt i stekpannan eftersom mycket av vätskan kommer dunsta bort innan man är färdig. Maizena gör en snabbredning som fungerar bra då man vill förtjocka såser gjorda i stekpannan. Tänk på att förtjockningen inte sker förrän man har kokat upp såsen. Ta därför lite i taget och kontrollera resultatet efter uppkok. Om du inte är nöjd tar du mer.

En nackdel som däremot skall nämnas vad gäller redning med majsstärkelse, som Maizena är, blir att såsen inte är lika stabil. Detta skapar problem om du skall hålla såsen länge vid till exempel en buffé eller då du har fler gäster under en kväll. Normalt i en hemmamiljö är detta inget problem.


Det här behöver du

Ingredienser för 3 dl gräddsås

150 g / 150 ml kalvfond
150 g / 150 ml vispgrädde
150 g / 150 ml mjölk
2 msk maizena snabbredning
2 msk sylt eller gelé
Soja
Sherry- eller rödvinsvinäger
Malen svartpeppar


Gör såhär

Steg 1

Stek eventuellt kött du skall ha såsen till i en stekpanna. Om du skall tillaga köttet i ugnen lyfter du ur köttet ur stekpannan och ställer undan stekpannan så länge. När köttet är färdigt tar du eventuella köttsafter och häller i stekpannan.

Steg 2

150 g / 150 ml kalvfond

Tillsätt fonden i stekpannan och koka upp på hög värme. När vätskan börjar koka skrapar du ur botten på kastrullen med en träsked så alla små bitar lossnar. Låt vätskan reducera tills du har cirka 100 g / 100 ml kvar.

Steg 3

150 g / 150 ml vispgrädde
150 g / 150 ml mjölk

Sänk till medelhög värme och tillsätt mejeriprodukterna i stekpannan, Rör ut med en visp. Var inte orolig om allt stekfett inte blandar sig helt med såsen. Stekfettet kommer blanda sig när du har i redningen senare.

Steg 4

2 msk maizena snabbredning

Låt såsen koka upp försiktigt och börja sedan reda såsen med maizena. Tänk på att mängden ovan kan vara för mycket eller för lite för din egen smak. Lita till dig själv snarare än receptet.

Steg 5

2 msk sylt eller gelé
Soja
Sherry- eller rödvinsvinäger
Malen svartpeppar

Smaka av med kryddorna ovan. Om du inte vill ha mörkare sås kan du använda salt istället för soja.

Kommentera