Pannacotta på agar agar


Pannacotta på agar agar


Ekströms pannacotta, det var det enda jag kände till förut i pannacottaväg. Att det över huvud taget fanns pulverpåse för pannacotta gjorde att jag trodde det var svårt att göra denna efterrätt. Det är inte svårt alls!

Gelatin fungerar, men agar agar blir bättre

Båda sakerna kan användas för att förtjocka grädden så att pannacottan stelnar men dom ger olika resultat. Gelatin producerar, inte helt oväntat, en gelé. Den smälter i munnen då vår kroppstemperatur är högre än dess smältpunkt, men den smälter relativt sakta. Agar agar har en högre smältpunkt men skapar en skör struktur hos det du förtjockar. Det gör att den blir mjukare i munnen än vad en gelatinförtjockad pannacotta blir. Det är just denna smältande känsla jag vill åt och som jag får när jag använder agar agar.

Olika geleringskraft hos olika producenter

Detta är inte något jag har upplevt själv men jag har läst att så kan vara fallet. Den mängd jag skriver om i detta receptet är det som fungerar för mig då jag använder Clearsprings agar agar. Den finns att köpa på Ica Maxi här i Trollhättan så den bör inte vara allt för ovanlig. Något annat som nämns är att syrliga smaksättningar kan hindra geleringskraften hos agar agar så att man behöver extra mycket av produkten. Receptet är för icke syrlig smaksättning.

Agar agar behöver sjuda för att lösas upp

Gelatin är känsligt för värme men agar agar är okänsligt. Faktum är att det smälter först vid 85 °C vilket gör att man behöver sjuda det man skall förtjocka i cirka 5 minuter. Förstå då kan man vara säker på att man får en klumpfri gelé.

Vanilj är en god och vanlig smaksättning

…men självklart kan man prova lite vad man känner för. Här smaksätter jag med ingefära, en spännande och annorlunda smak som kan vara kul att prova i en efterrätt. Denna serveras med krossad mandelkrokant och hjortronsylt, en riktigt god kombination!


Det här behöver du

Ingredienser för 4 portioner ingefärspannacotta

400 g vispgrädde
1,2 g / 2 tsk agar agar-flingor
45 g strösocker
12 g ingefära


Mise en place

45 g strösocker
12 g ingefära

Häll strösockret i en skål. Skala ingefäran och riv den ner i skålen över strösockret.


Gör såhär

Steg 1

400 g vispgrädde
1,2 g / 2 tsk agar agar-flingor

Häll grädden i en liten kastrull och strö agar agar över grädden. Låt stå och dra i 10 minuter.

Steg 2

Sjud upp grädden till 85 °C och låt sjuda i 5 minuter.

Steg 3

45 g strösocker
12 g ingefära, riven

Tillsätt i grädden och låt sjuda 2 minuter till. Dra kastrullen från värmen, lägg på ett lock och låt stå och dra i 10 minuter.

Steg 4

Sila av ner i portionsformar. Om du vill ha bort bubblor som kan bildas på ytan kan du bränna bort dom med en brûléebrännare lite hastigt. Ställ formarna i kylskåp och låt stelna i minst 2 timmar.


Kommentera

6 tankar om “Pannacotta på agar agar

 • Anonym

  Följde detta recept på pricken men panna cottan vart STENHÅRD! Fullkomligt oätlig och pinsamt att upptäcka vid servering…

  • Rickard Fransén Inläggsförfattare

   Hej Agnes

   Det var väldigt tråkigt att höra om din upplevelse! Jag blir nyfiken på om du gick efter vikten på 1.2 g eller på volymen om 2 tsk agar agar?
   Eftersom vi alla använder oss av olika produkter, har olika verktyg och olika smaklökar är det alltid ett bra tips att provlaga mat efter recept man hittar innan man bjuder gäster på den. Så slipper man pinsamma stunder. 🙂

   Mvh Rickard