Nya försök med gnocchi


Gnocchi med tomatsås


Jag har tidigare skrivit om att jag vill göra pasta här. Idag blev det dags att försöka mig på gnocchi igen. Jag har läst på lite och har bland annat tagit ut nya sikten för mängden mjöl i mina små dumplings.

Gnocchi skall innehålla så lite vatten som möjligt

En sak jag läste är att mängden vatten i potatisen avgör hur mycket mjöl som behövs. Ju mindre mjöl som behövs dess då mindre seg blir gnocchin. Då man lyssnar på italienarna får man veta att gnocchi ska vara just som små lätta kuddar. Dom skall inte vara sega och degiga. Med lätt konsistens följer också tyvärr en väldig ömtålighet, det är denna jag kämpar med.

Jag vill kunna steka dom

Jag gjorde en gnocchi utifrån ett recept från Thomas Keller för ett tag sedan. Man kokade gnocchin och frös in den efteråt. Senare när det var dags för servering kunde man steka den utan att den var så ömtålig och den fick en underbart krispig yta. Det är detta jag är på jakt efter nu men som jag har väldigt svårt att lyckas med utan att först frysa in gnocchin.

Mera mjöl kanske fungerar

Hittills har jag använt vad jag tror är ganska lite mjöl. Mina gnocchi har varit väldigt mjuka och har haft lätt för att smälta i munnen men jag har inte varit i närheten av att kunna steka dom. Det är dags att prova mer mjöl för att se om detta kan hjälpa mig att få steka dom utan att dom samtidigt blir för sega. Jag ska också prova lite olika sätt att få dom lite torrare för att se om detta kan öka hållbarheten.

Mindre vatten känns ändå rätt

Ugnsbakad potatis

Lägg märke till hur torr potatisen blir när man bakar den i ugnen. Perfekt för gnocchi enligt dom som vet.

Oavsett om jag kör på mer eller mindre mjöl känns det som det är rätt väg att gå med så lite vatten som möjligt. Ganska många kokar sin potatis i vatten men vissa menar att potatisen blir torrare om man bakar den i ugnen så detta kommer jag göra i fortsättningen.

Gnocchibrädan fungerade utmärkt

Något som fungerade riktigt bra var min nyss inköpta gnocchibräda. Köpt på Cervera för runt 60 kr, ett hett tips för den som vill få dom typiska ränderna på sin gnocchi! Skär till dina gnocchi som vanligt, strö lite mjöl över gnocchibrädan och tryck lätt med tummen med gnocchin ner mot brädan samtidigt som du rullar med tummen framåt. Då blir det en grop på ena sidan av gnocchin och de karaktäristiska ränderna på andra sidan. För formens skull går det däremot lika bra att använda en gaffel för att skapa ränderna. Det går även att bara trycka en liten grop i gnocchin så den ser ut som en tempur-kudde.

Kommentera