Lasagna al forno från grunden


Lasagna al forno


Tidigare har jag gjort ragù alla bolognese och béchamelsås. Jag svängde ihop en tomatsås så sent som igår. Nu har det blivit dags att nyttja alla dessa såser i en lasagna al forno, vilket lite grovt översatt blir ugnsbakat kokkärl. Eftersom alla recept jag länkar till här är gjorda från grunden blir också lasagnen från grunden. Senare kommer även ett recept på pasta för att verkligen sluta cirkeln.

Pastakvaliteten är egentligen inte jätteviktig

Om du tillagar en pasta och skall äta den tillsammans med en lite lösare pastasås är det viktigt att pastan är av god kvalitet så att pastasåsen har lätt att fastna på pastan. Jag skall förklara mer om detta en annan gång men så är det i varje fall. I en lasagne däremot är det inte riktigt lika viktigt då allt kommer gå ihop sig i ugnen. Det är också relativt tjocka såser vi använder i lasagnen vilket underlättar för det jag nämner.

Torr, färsk eller till och med hemmagjord pasta

Även detta är oviktigt men det gör såklart skillnad för tillagningen. Om du använder torra lasagneplattor gör du bäst i att använda lite lösare sås, till skillnad från vad jag skriver om i nästa stycke. Kör du färsk eller hemmagjord, ja jag vet det är ju nästan samma sak, så är det bara att köra på precis som vanligt i detta receptet. Om det handlar om hemmagjord pasta siktar du på cirka 1 mm tjocka lasagneplattor. Tänk också på att inte låta plattorna ligga omlott. Dom skall heller inte ligga mot kanten på ugnsformen, då blir dom hårda.

Gör tjocka såser

Som jag nämnt i receptet för béchamelsås är det upp till dig att tillaga såsen så den får rätt konsistens för det du skall använda den till. Här är vi intresserade av tjocka såser så vi får en krämig men fast lasagne. Det är trevligt om man inte behöver en djup tallrik för att kunna äta en lasagne.

Krydda på rätt sätt

Det är svårt att krydda något utan att smaka av det. Istället för att lita till din egen förmåga att höfta rätt kryddning, se till att krydda allt innan monteringen av din lasagne så blir du mer säker på ett bra resultat.


Det här behöver du

Ingredienser till 6 portioner lasagne

6 dl béchamelsås (notera att det länkade receptet är för 4 dl)
6 dl ragù alla bolognese
6 dl tomatsås
200 g pasta
200 g mozzarella
60 g parmesan
40 g smör


Gör såhär

Steg 1

Sätt ugnen på 225 °C.

Steg 2

1 dl ragù alla bolognese

Sprid ut ett tunt lager ragù i botten av en ugnsfast form.

Steg 3

160 g pasta
5 dl béchamelsås
200 g mozzarella
5 dl ragù alla bolognese

Lägg på ett lager pasta. Fortsätt med ett tunt lager béchamelsås. Lägg ut några rivna bitar mozzarella och häll på ett nytt tunt lager ragù. Repetera hela steget 2 – 4 gånger tills ragùn är slut. Se till att ha lite béchamelsås kvar.

Steg 4

40 g pasta
1 dl béchamelsås
60 g parmesan
40 g smör

Lägg ett sista lager pasta. Sprid ut ett tunt lager béchamelsås. Riv över ett jämt lager parmesan och klicka ut smöret.

Steg 5

6 dl tomatsås

Grädda i ugnen i 20 – 25 minuter så lasagnen blir gyllenbrun. Om du använder torr pasta är det bra att känna med en kniv så pastan blivit tillagad. Värm tomatsåsen under tiden.

Steg 6

Ta ut ur ugnen och låt vila 10 minuter före servering. Servera tillsammans med tomatsåsen.

Kommentera