Recept på risottobollar

Arancini del risotto, mitt recept på risottobollar

Rester av risotto är tråkiga att värma upp och äta. Risotton blir inte alls lika bra dagen efter. Risottobollar är däremot otroligt goda med sitt krispiga yttre och mjuka inre! Ovan serveras dom med inlagd rödlök, färsk basilika, reducerad balsamvinäger och en tomatsås. Läs längre ned för ytterligare tips och […]


Pasta med svamp och grädde

Pasta med svamp och grädde

Ibland lägger man timme efter timme på en god pastasås. Ibland lägger man 20 minuter. Det här receptet står för det senare tillfället. Svamp, bladpersilja, vitt vin, grädde och parmesan. Ibland räcker det så. Prova gärna med lite inlagd svamp till för en extra dimension av smaker! Vill du ha […]


Pastasåsen, konsten att blanda den med pastan

Vi i Sverige lär oss generellt ganska tidigt att man ställer fram pastan ensam på middagsbordet. Till den serveras kanske en köttfärssås eller lite köttbullar. Pastan är torr och sitter ihop i en klump om inte någon var framme med oljan i durkslaget. Även om man missat oljan kan man […]


Mörk risotto med madeira

Mörk risotto med madeira

Oftast gör man risotto med lätta smaker men jag fick lust att gå åt det mörkare hållet. Lika delar kalvfond och oxfond ger en sjuts över till den mörka sidan utan att det blir för mycket. Passa på att toppa med reducerad balsamvinäger, timjan, pinjenötter och ugnsrostad parmaskinka för ytterligare smakelement. […]


Risotto

Risotto, tekniken bakom

Risotto serveras oftast som förrätt i det italienska köket. Den brukar serveras med någon smaksättning som kan vara vegetarisk såväl som animalisk. Vill man kan man ha den som ett tillbehör till något större på tallriken men det blir rebelliskt i Italienska mått mätt. Det finns tre olika sorters ris […]


Potatisgratäng

Potatisgratäng med gräddmjölk och västerbottenost

För några år sedan samlade jag in tips från olika håll på recept för en bra potatisgratäng. Sju tips reducerades ned till tre genom att slå ihop vissa grundtankar och liknande. Det vinnande receptet från den dagen har fått några ytterligare förändringar. Här har du receptet jag så gott som […]


Originalreceptet på pasta carbonara

Originalreceptet på pasta alla carbonara

En autentisk pasta alla carbonara kräver fem ingredienser. Pasta, ägg, griskind, pecorino och extra virgin olivolja. Det är allt. Vissa saker tåls ändå att tänka på, dessa har fått en egen liten artikel som du finner här. Vill du laga en pasta alla carbonara som jag brukar göra den, med […]


Originalreceptet på pasta carbonara

Pasta alla carbonara, tekniken bakom

Pasta alla carbonara, den enkla italienska pastarätten från Rom. En maträtt byggd på få ingredienser men den kräver ändå en viss teknik för att bli bra. Bara äggula eller hela ägget? Man kan absolut använda hela ägget men då vitan mest består av vatten innehåller den mycket lite fett eller […]


Makaronipudding med sidfläsk och vin

Makaronipudding med sidfläsk och vin

Vanligtvis ser man makaronipudding göras på någorlunda samma vis. Färdigkokta makaroner blandas med lök och eventuellt skinka. Man lägger det hela i en ugnsform och slår över en äggstanning på ägg, grädde, mjölk, peppar och salt. Efter att det gräddats i ugnen med riven ost på har man makaronipudding som […]


Gräddsås

Gräddsås, en enkel brunsås med grädde

Så var det dags för den kära gräddsåsen vi gillar så mycket! Vanligt förekommande i våra hem är tyvärr den där pulverpåsen. Den gräddsås man får med pulver smakar ok men det blir endast riktigt gott om man gör den själv! Den kallas även för brunsås men märk väl att […]