Potatisgratäng med gräddmjölk och västerbottenost


Potatisgratäng med gräddmjölk och västerbottenost


För några år sedan samlade jag in tips från olika håll på recept för en bra potatisgratäng. Sju tips reducerades ned till tre genom att slå ihop vissa grundtankar och liknande. Det vinnande receptet från den dagen har fått några ytterligare förändringar. Här har du receptet jag så gott som alltid följer.


Ingredienser för 6 portioner potatisgratäng med gräddmjölk och västerbottenost

50 g smör
1 purjolök
2 klyftor vitlök
350 g / 350 ml vispgrädde
300 g / 300 ml mjölk
1 kg fast potatis
Salt & malen svartpeppar
100 g västerbottenost


Mise en place

1 purjolök
2 klyftor vitlök

Tvätta purjolöken och skiva tunt. Skala vitlöken och skiva tunt. Lägg allt i en skål.


1 kg fast potatis

Skala potatisen och skiva den tunt. Lägg i en skål.
Obs! Tvätta inte potatisen, du vill ha kvar stärkelsen!


100 g västerbottenost

Riv osten och lägg i en skål.


Gör såhär

Steg 1

25 g smör
1 purjolök, tunt skivad
2 klyftor vitlök, tunt skivade

Sätt ugnen på 200 °C.
Smält smöret på medelvärme i en stor kastrull och tillsätt löken. Låt svettas i 5 minuter.

Steg 2

350 g / 350 ml vispgrädde
300 g / 300 ml mjölk

Tillsätt grädde och mjölk i kastrullen och sjud upp till 85 °C.

Steg 3

1 kg fast potatis, tunt skivad
Salt & malen svartpeppar

Tillsätt potatisen i kastrullen. Smaka av med salt och malen svartpeppar. Potatis drar åt sig mycket salt så i det här läget skall gräddmjölken smaka för salt. Jag brukar salta tills det smakar hav men var gärna försiktig första gången du provar receptet.
Låt potatisen sjuda försiktigt tills stärkelsen släpper och gräddmjölken blir krämig, cirka 5 minuter.

Steg 4

25 g smör

Smöra en ugnsfast form och stjälp upp potatisen i formen. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

Steg 5

100 g västerbottenost, riven

Ta ut gratängen ur ugnen. Sprid ut osten över gratängen. Grädda i mitten av ugnen tills osten blir gyllenbrun, cirka 10 minuter.

Steg 6

Ta ut gratängen ur ugnen och låt den vila i minst 15 minuter innan servering, då håller den ihop bättre.

Kommentera