Purjolökssoppa, en enkel vardagssoppa


Purjolöksoppa med potatischips


Det finns så många goda soppor som har sitt ursprung i grönsaksdisken! Sparris, pumpa, palsternacka, morot, potatis, lök, broccoli eller blomkål. Alla kan dom producera riktigt goda soppor. Idag blev det dags för en purjolökssoppa garnerad med potatischips för lite textur och smak.

Håll tillbaka mängden grädde

Visst är det gott med massa mejeriprodukter i en soppa men samtidigt kan det bli för mycket av det goda. Purjolök har en mild smak så håll tillbaka mängden andra smaker så att purjolöken kan få första plats.

Grönsaksfond går lika bra för ett vegetariskt alternativ

Kycklingfond ger en kraftigare smak till din soppa men grönsaksfond går absolut lika bra. Oavsett vilken fond du använder är det viktigt att inte ta en för koncentrerad sådan. Precis som i fallet med mängden grädde kan fonden lätt ta över, var därför försiktig.

Garnera med soppans ingredienser tillagade på andra sätt

Vid bilden ovan har jag garnerat med friterade potatisskivor och grovhackad gräslök. En lagom mild lök används här rå för att ge en kompletterande löksmak som inte sticker ut för mycket. Den friterade potatisen ger en krispig textur med brynta smaker av en ingrediens som redan finns med i soppan. Ett knep som lyfter dina soppor ett snäpp.

Låt inte soppan sjuda för länge

Purjolök har känsliga smakämnen som man tappar om man låter soppan sjuda för länge. Se därför till att inte sjuda purjolöken längre än runt 20 minuter. Det är självklart viktigt att potatisen blir mjuk så den kan mixas men sjud inte så långt förbi den punkten.

Använd hela purjolöken

Använd gärna hela purjolöken, alltså även den gröna biten. Då får du en fin grönare färg på soppan som annars kan bli mer gul än grön. Man vill ju att en purjolökssoppa skall vara just grön.


Det här behöver du

Ingredienser för 4 portioner purjolökssoppa som huvudrätt

200 g fast potatis
120 g osaltat smör
200 g gul lök
700 g purjolök
4 stjälkar persilja
1 kvist timjan
1 lagerblad
6 korn svartpeppar
750 g / 750 ml kycklingfond
50 g / 50 ml mjölk
100 g / 100 ml vispgrädde


Mise en place

200 g fast potatis

Skala och finskiva potatisen. Skölj av några minuter under rinnande vatten så stärkelsen försvinner, detta för att undvika en klistrig soppa. Låt rinna av och lägg i en skål.


200 g gul lök

Skala och finskiva löken. Lägg i skålen med potatisen.


700 g purjolök

Dela löken på mitten i längsled och skölj noga under rinnande vatten. Finskiva och lägg i en skål.


4 stjälkar persilja
1 kvist timjan
1 lagerblad
6 korn svartpepparkorn

Krossa svartpepparn. Lägg allt i ett stycke muslintyg och knyt åt. Detta kallas för en sachet d’épices. Om du inte har tillgång till muslintyg kan du använda en bit purjolök för att göra en bouquet garni i stället.


750 g / 750 ml kycklingfond

Häll upp i en kastrull och sjud upp på medelhög värme. Varmhåll tills den skall användas i maten.


Gör såhär

Steg 1

120 g osaltat smör
200 g fast potatis, skalad, finskivad och tvättad
200 g gul lök, skalad och finskivad

Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme och tillsätt potatis och lök. Låt svettas i 10 minuter. Rör om då och då.

Steg 2

700 g purjolök, tvättad och finskivad

Tillsätt i kastrullen och svetta i ytterligare 5 minuter.

Steg 3

1 sachet d’épices
750 g / 750 ml kycklingfond, uppvärmd
50 g / 50 ml mjölk
100 g / 100 ml vispgrädde

Tillsätt i kastrullen och sjud upp till 85 °C. Låt sjuda tills potatisen är mjuk, cirka 10 minuter.

Steg 4

Lyft sacheten ur soppan. Mixa soppan slät i en blender och passera genom en sil. Använd en slev för att pressa soppan genom silen, släng det som fastnar i silen.

Steg 5

Salt

Smaka av med salt och garnera med valfritt garnityr. Servera!

Kommentera