Majonnäs, det är inte svårt så gör den själv


Majonnäs


Visst kan det låta som en överdrift att göra majonnäs hemma istället för att köpa den färdig från affären. Det är däremot ingen överdrift alls. Hemmagjord majonnäs smakar precis som du vill, den blir bra i konsistensen, den får en härligt gul färg istället för den där tråkiga vita och den är enkel att göra. Perfekt för bland annat remouladsås, en sås jag försöker hitta det rätta receptet för.

Det är verkligen enkelt

Vissa pratar om att man måste ställa ut ingredienserna i rumstemperatur lång tid i förväg för att vara säker på att en majonnäs blir bra. Det handlar om att alla ingredienser skall ha samma temperatur. Om du är som jag och endast har äggen i kylskåpet medan övriga ingredienser står i skafferiet behöver du lyssna på det här tipset. Det handlar däremot inte om särskilt lång tid för att jämna ut temperaturerna. Blanda kylskåpskall äggula i en skål med rumsvarm senap och låt stå i ett par minuter. Då hinner temperaturerna jämna ut sig tillräckligt. Eftersom oljan tillsätts sakta så hinner allt få samma temperatur medan du håller på. När det väl är dags för smaksättning med vinäger är allt rumsvarmt.

Cayennepeppar dämpar den feta munkänslan

Ett tips för att dämpa den mäktiga feta munkänslan som blir av en majonnäs är att tillsätta en liten nypa cayennepeppar. Börja med att smaka av majonnäsen med vinäger och salt så dessa smaker sitter. Därefter tillsätter du lite cayennepeppar i taget för att bryta det feta. Du siktar inte på att skapa en stark majonnäs, bara en som inte blir så mäktig, var försiktig med mängden peppar.

Stavmixer, elvisp eller ballongvisp

Alla tre går att använda. Om du använder en stavmixer är det bäst att ha en hög smal behållare att göra majonnäsen i så mixerbladen kommer ner i äggen och senapen. Om det är visp som gäller blir en vanlig bunke bra. Stor nog för att låta dig vispa yvigt men liten nog att äggen inte försvinner i botten.

Tillsätt oljan i en tunn stråle i början, mer och mer mot slutet

Om det blir för mycket olja på en gång i början blir det väldigt svårt att få olja, ägg och senap att gå ihop. Tricket är alltså att tillsätta väldigt lite olja i början och se till att det blir en någorlunda jämn majonnäs hela tiden. Om det börjar separera för mycket slutar du tillsätta olja tillfälligt och vispar ihop majonnäsen så den blir slät. Därefter kan du fortsätta med mer olja.

Olja gör majonnäsen tjockare, vatten eller vinäger gör den lösare

Det första som händer i det här receptet är att du får en tjock majonnäs. Det är först när du smaksätter med vinägern som den börjar bli lagom bra i konsistensen. Därefter justerar du önskad konsistens med olja eller vatten.

Var försiktig med senap och framförallt syra

Dijonsenap är syrlig och vinäger är, ja… Detta receptet speglar hur jag gör en majonnäs men det är inte säkert att du vill ha lika mycket senap eller syra i din. Använd avsmakningens mängd senap och vitvinsvinäger som justermån för smaken på din majonnäs.


Det här behöver du

Ingredienser för 450 g majonnäs

3 äggulor
40 g dijonsenap
350 g matolja
40 g vitvinsvinäger
Salt
Cayennepeppar


Gör såhär

Steg 1

3 äggulor
20 g dijonsenap

Vispa ihop i en skål och låt stå ett par minuter för att jämna ut temperaturen.

Steg 2

350 g matolja

Tillsätt olja i en tunn stråle medan du vispar kraftigt. Ju mer olja som blivit inarbetad i majonnäsen ju fortare kan du tillsätta mer olja.

Steg 3

20 g vitvinsvinäger

Vispa ut i majonnäsen så den blir lite lösare.

Steg 4

20 g dijonsenap (jag nöjer mig med 10 g)
20 g vitvinsvinäger (jag nöjer mig med 10 g)
Salt

Smaka av med kryddorna ovan. Tillsätt lite i taget så det inte sticker iväg för mycket i smakerna för dig.

Steg 5

Cayennepeppar

Smaka av med pepparn för att bryta av den mäktiga smaken i majonnäsen något.

Lämna ett svar