Broccolisoppa gjord från grunden


Broccolisoppa gjord från grunden

En broccolisoppa kan vara riktigt god när man får till en krämig tjock sådan rik på smak av broccolin. Som med all mat spelar ingredienserna en stor roll i hur bra resultatet blir så se till att hitta bra broccoli!

Buketterna är bra som garnityr

Se därför till att skära loss en lagom mängd från broccolin och servera dessa förvällda som garnityr i den serverade soppan. Något annat som passar mycket bra till denna soppan är knaperstekt bacon. Tillsammans skapar dom olika tuggmotstånd som är trevliga att upptäcka när man äter.

Kycklingvelouté inarbetad i receptet

Detta är ett traditionellt recept där man egentligen börjar med att göra en kycklingvelouté på kycklingfond, ett steg jag har arbetat in i processen för att få en något kortare väg till det färdiga resultatet. Jag kommer lägga upp ett recept på kycklingvelouté och ett annat på broccolisoppa gjord på en sådan velouté för att här skall finnas de separata stegen.

Redningen kommer från en roux, även den inarbetad

En annan genväg vi tar i detta receptet är att vi bygger en blond roux direkt i kastrullen. Det är därför vi använder så pass mycket smör i första steget som vi sedan mättar med mjöl i tredje steget. Om man gör en mörk roux är det lite krångligt att göra detta tillsammans med andra ingredienser men då vi endast skall blanda ihop mjöl och smör utan att steka på det under längre tid fungerar det att göra såhär.

Glöm inte att skumma av

Under steg 6 skall soppan sjuda i nära 60 minuter. Låt gärna kastrullen stå med en del av botten utanför spisplattan, då lägger sig skum vid den kalla sidan automatiskt vilket gör det lätt att skumma av detta med jämna mellanrum. Använd en slev, sked eller hålslev för att skumma av orenheter.


Det här behöver du

Ingredienser för 2 liter broccolisoppa

160 g smör
85 g gul lök
85 g stjälkselleri
85 g palsternacka
85 g purjolök
900 g broccoli
135 g vetemjöl
2,5 l kycklingfond
4 stjälkar persilja
1 kvist timjan
1 lagerblad
2 g svartpeppar
1 klyfta vitlök
2,5 dl vispgrädde
Muskotnöt
Salt & Svartpeppar


Mise en place

85 g gul lök
85 g stjälkselleri
85 g palsternacka
85 g purjolök

Skala löken och palsternackan. Skölj stjälksellerin och purjolöken. Skär stjälksellerin och palsternackan till parmentier. Skär den gula löken och purjolöken till paysanne. Lägg allt i en skål. Detta är för övrigt vad vi kallar för en vit mirepoix.


900 g broccoli

Skär ut 200 g buketter och lägg i en liten skål. Skär resten av broccolin till parmentier och lägg i en skål.


2,5 l kycklingfond

Värm upp kycklingfonden i en kastrull och håll den varm.


4 stjälkar persilja
1 kvist timjan
1 lagerblad
2 g svartpepparkorn, krossade
1 klyfta vitlök

Lägg allt i ett stycke muslintyg, knyt åt och lägg i soppan. Detta kallas för en sachet d’épices. Om du inte har tillgång till muslintyg kan du använda en bit purjolök för att göra en bouquet garni i stället.


Gör såhär

Steg 1

160 g smör
85 g gul lök, paysanne
85 g stjälkselleri, parmentier
85 g palsternacka, parmentier
85 g purjolök, paysanne

Smält smöret på medelvärme i en kastrull och låt allt svettas tills löken blir genomskinlig, ca 10 minuter.

Steg 2

700 g broccoli, paysanne

Tillsätt i kastrullen och fortsätt svetta tills broccolin blivit mjuk, 10 – 15 minuter.

Steg 3

135 g vetemjöl

Rör ned i grönsakerna med en träslev tills mjölet löst sig.

Steg 4

2,5 l kycklingfond, varm

Rör ned i kastrullen i omgångar och arbeta ut alla klumpar mellan varven.

Steg 5

Koka upp det hela och sänk värmen på plattan till låg så soppan börjar sjuda vid 85 °C.

Steg 6

1 sachet d’épices (se mise en place)

Lägg i soppan och låt sjuda i 45 – 60 minuter så allt blir mjukt. Fortsätt med nästa steg under tiden.

Steg 7

200 g broccoli, små buketter

Koka upp saltat vatten i en kastrull och förväll broccolin tills den är mjuk, 5 – 7 minuter.

Steg 8

Sila av broccolin i en sil och ställ undan till servering.

Steg 9

När soppan sjudit färdigt lyfter du ur påsen med kryddorna från steg 6 och mixar soppan slät i en blender. Sila av den mixade soppan och släng allt som fastnar i silen.
Vid det här läget kan du kyla ner soppan hastigt och spara undan den i kylen eller frysen.

Steg 10

2,5 dl vispgrädde

Sjud upp soppan till 85 °C igen och rör ner grädden. Låt sjuda i 5 minuter.

Steg 11

Muskotnöt, malen
Salt & malen svartpeppar

Smaka av soppan med kryddorna, garnera med dom förvällda broccolibuketterna och servera.

Kommentera