Tomatsås på konserverade tomater, ett grundrecept


tomatsås på krossade tomater


Det finns varianter på en så enkel sak som en tomatsås men du måste börja någonstans. Här kommer ett grundrecept på en tomatsås gjord på konserverade tomater. Jättegod till lasagne eller risottobollar för att nämna ett par rätter!

Tomaterna gör såsen

Inte helt oväntat är valet av tomater väldigt viktigt när du gör en tomatsås. Du kan variera receptet hur mycket du vill men om du börjar med tomater av lägre kvalitet kommer såsen alltid bli lidande. Som bilden visar har jag valt Mutti, en producent jag tycker producerar riktigt bra konserverade tomater. Vet du någon bättre tar jag självklart tacksamt emot ditt tips!

Varför inte färska?

Självklart kan du välja färska tomater men tänk då på att du måste hitta väldigt mogna sådana som fått mycket sol för att dom skall klå dom konserverade. En annan sak att tänka på är att välja tomater med mycket fruktkött och en mindre mängd vätska. Plommontomater brukar vara det man väljer för att hitta dessa egenskaper.

Sista anledningen till att välja konserverade tomater i stället för färska är att konserverade ofta har skalet borttaget vilket är en trevlig detalj när det gäller tomatsås. Självklart kan du ta bort skalet själv men ibland är det trevligt att kunna ta genvägar också.

Det behövs inte så många ingredienser

Med bra tomater räcker det att tillsätta lite lök, salt, svartpeppar ochen nypa socker för att dämpa syran. Några trevliga kryddor du kan ta med utan att komplicera det för mycket är vitlök och basilika. Det är viktigt att inte steka löken så den får färg då detta maskerar tomaternas fräschör och om du kryddar med basilika ser du till att ta pannan från värmen efter du rört ner basilikan då den är känslig för värme.

En traktörpanna är perfekt här

… men se till att inte använda en av aluminium eller koppar då dessa material kan reagera med syrlig mat och avge en metallisk smak. Traktörpannor brukar vara av rostfritt stål, se till att den pannan du använder också är det.

Varför traktörpanna då? Den är formad som en väldigt vid, låg kastrull vilket gör att den lämpar sig för en sås du vill reducera snabbt. Stor yta på grund av den vida formen gör att vätska avlägsnas fort från såsen.


Det här behöver du

Ingredienser för 6 dl tomatsås

60 g gul lök
20 ml olivolja
800 ml krossade tomater
1 krm socker
3 g vitlök (valfritt)
15 blad basilika (valfritt)


Mise en place

60 g gul lök

Skala, finhacka och lägg löken i en liten skål.


3 g vitlök (valfritt)

Skala, finhacka och lägg vitlöken i en liten skål.


15 blad basilika (valfritt)

Rulla ihop bladen och skär till chiffonnade. Lägg i en liten skål.


Gör såhär

Steg 1

20 ml olivolja
60 g gul lök, finhackad

Värm oljan i en traktörpanna på medellåg värme. Tillsätt löken och svetta tills den blir genomskinlig, cirka 15 minuter.

Steg 2

3 g vitlök, finhackad (valfritt)

Tillsätt i traktörpannan och låt svetta tills vitlöken blivit mjuk, cirka 2 minuter.

Steg 3

800 ml krossade tomater

Tillsätt i traktörpannan och sjud upp till 85 °C. Låt sjuda utan lock tills konsistensen är såsliknande, cirka 45 minuter. Rör om då och då.

Steg 4

15 blad basilika, chiffonnade (valfritt)
1 krm socker

Blanda ned i traktörpannan och dra av från värmen.

Steg 5

Salt & malen svartpeppar

Smaka av och servera.

Kommentera