Senapssky fast lite till – del 1


I boken Såser av Tommy Myllymäki får man ett recept på senapssky som ska passa bra till lever, kyckling, korv, ja till och med oxfilé. Den är ett trevligt tillbehör, som smakar en del, därför behöver man inte mycket av den till maten. Jag vill ändå prova att peta i lite mer saker i den mest för att se vad som händer.

Grunden till en senapssky

… innehåller vitt vin, schalottenlök, kalvfond och senap. Letar vi lite i en annan bok, Heston at Home av Heston Blumenthal hittar vi en senap- och kaprisvinägrett med inlagd gurka i som ger ytterligare inspiration till denna sky.

Kapris och inlagd gurka

… kan bli trevligt att testa med och faktum är att vi börjar närma oss den där remouladsåsens kryddor som jag var inne på i förrgår. Heston har också med honung i sitt recept men jag använder en senap från Kavli som är rätt söt redan vilken förmodligen gör det hela sött nog.

Gula sultanrussin?

Jag gjorde en kapris- och russinblandning en gång till pilgrimsmusslor och fick lära mig att dessa ingredienser går bra ihop. Det kan hända att jag leker lite med sultanrussin denna gången också men förmodligen blir det trevligast att ha det som ett tillbehör på något sätt istället för i vår senapssky som redan har en del ingredienser. Det får bli en note to self.

Edit: Nu finns del 2 i denna artikelserie

Lämna ett svar