Remouladsås, ska vi enas om en dansk sådan?


Dansk remouladsås


I boken Såser av Tommy Myllymäki kan man läsa att dansk remouladsås inte är något konstigare än vanlig remouladsås med curry i. Vanlig remouladsås är dock inte så lätt att pricka in då recepten som cirkulerar på nätet är väldigt olika.

Vissa vilar tungt på majonnäs

… andra blandar lika mellan majonnäs och framförallt creme fraiche medan en tredje grupp bara smaksätter med lite majonnäs i en mycket större mängd creme fraiche eller gräddfil.

Kryddning i en remouladsås

Utöver basen råder det även delade meningar om kryddningen. Kapris är vanligt förekommande och så även dill. Lite mer udda ingredienser är gurkmeja eller äpple där det senare är något jag personligen gillar mycket att ha i. En annan idé jag såg någonstans var att krydda med lite worcestershiresås och en tanke jag själv fick var att peta i lite ansjovispasta, det blir ju antingen jättebra eller inte alls bra helt enkelt.

De enda kryddorna som faktiskt löper genom samtliga recept jag kollat på är inlagd gurka och curry, vilket inte är någon direkt överraskning.

Så vad är planen?

Fördelen med att prova olika recept med en kall sås är att man oftast bara svänger ihop alla ingredienser vilket gör det lätt att prova flera små blandningar. Därför tänker jag mig åtta olika varianter bredvid ett grundrecept. Om det vill sig riktigt väl ser jag till att laga samtliga såser vid samma tillfälle så att jag kan få möjligheten att prova dessa samtidigt.

Samtliga såser kommer innehålla majonnäs, inlagd gurka och curry. Eftersom de olika varianterna kommer innehålla en del kryddor som jag normalt hade använt när jag gör inlagd gurka hoppar jag över dessa i inläggningen. Den inlagda gurkan kommer alltså endast vara inlagd i vitvinsvinäger, vatten, socker och salt.

Varianterna blir

… schalottenlök och äpple, dill, kapris, worcestershiresås, gurkmeja, ansjovispasta, nästan enbart creme fraiche, halva creme fraiche och en på bara majonnäs.

Fortsättningen om en god dansk remouladsås kommer snart…

Lämna ett svar