Redd majssoppa på riktigt


Redd majssoppa


Många är gångerna som jag har lagat den där redda grönsakssoppan från Blå Band. Man kastar i wienerkorv och värmer på den lite fort, gärna så det bränner lite i botten, och sedan pimplar man i sig det hela med ett par skivor barkis och lite ost. Nu har jag gjort en riktig redd soppa, en majssoppa.

Tänk på att du verkligen inte behöver koka denna soppa utan att det räcker med att sjuda den, det vill säga att 85 °C räcker. Då slipper du också röra så ofta i botten av rädslan för att det bränner vid vilket frigör tid att städa upp lite under tiden soppan blir färdig.

Chilisåsen och worcestershiresåsen är trevliga ingredienser som ger extra stuss till en annars mild majssoppa.


Det här behöver du

Ingredienser för 2 liter majssoppa

120 g rimmat sidfläsk
80 g gul lök
80 g stjälkselleri
60 g grön paprika
60 g röd paprika
1,5 l kycklingfond (eller 135 ml koncentrerad kycklingfond blandad med 1,35 l vatten)
55 g osaltat smör
75 g vetemjöl
340 g majs
340 g fast potatis
1 litet lagerblad
2,5 dl vispgrädde
10 ml chilisås
10 ml worcestershiresås
Salt

Verktyg

1 mixer


Förberedelser

Mise en place

120 g rimmat fläsk

Skär till brunoise och lägg i en skål.


80 g gul lök
80 g stjälkselleri
60 g grön paprika
60 g röd paprika

Skala löken, tvätta stjälksellerin, tvätta och rensa paprikan. Skär allt till brunoise och lägg i en skål.


55 g osaltat smör
75 g vetemjöl

Smält smöret på medelvärme i den lilla kastrullen. Tillsätt vetemjölet och rör samman det hela under värmning tills det blivit en lätt glansig massa som inte smular. Om den smular kan du prova att värma en stund till, om detta ej fungerar kan du tillsätta lite extra smör tills den håller ihop.
Denna massa kallas för en ljus roux.


170 g majs
150 ml kycklingfond (eller vatten om du späder din egna koncentrerade kycklingfond)

Lägg i en mixer och mixa till en slät vätska.


170 g majs
340 g fast potatis
1 litet lagerblad

Skala potatisen, skär den till macédoine och lägg i en skål tillsammans med majsen och lagerbladet. Du kan även hälla i den mixade majsen i denna skålen om du vill.


Utförande

Steg 1

120 g rimmat fläsk

Smält fläsket i en stor kastrull på medelhög värme tills dom blivit knapriga, ca 8 minuter.

Steg 2

80 g gul lök, brunoise
80 g stjälkselleri, brunoise
60 g grön paprika, brunoise
60 g röd paprika, brunoise

Tillsätt i kastrullen och låt grönsakerna svettas mjuka, ca 6 minuter.

Steg 3

1,35 l kycklingfond (eller 135 ml koncentrerad kycklingfond blandad med 1,2 l vatten)

Tillsätt i kastrullen och sjud upp till 85 °C.

Steg 4

130 g ljus roux (se mise en place)

Tillsätt i kastrullen och vispa ut noga tills all roux har löst upp sig i soppan. Låt sjuda tills det hela tjocknat något, ca 5 minuter.

Steg 5

320 ml mixad majs (se mise en place)
170 g majs
340 g fast potatis, macédoine
1 litet lagerblad

Tillsätt i kastrullen och låt sjuda i 25 minuter. Passa på att diska den lilla kastrullen om du inte redan gjort det.

Steg 6

2,5 dl vispgrädde

Värm grädden i en liten kastrull och tillsätt i den stora kastrullen när steg 5 är färdigt. Låt sjuda i 10 minuter.

Steg 7

10 ml chilisås
10 ml worcestershiresås
Salt

Ta ur och släng lagerbladet. Smaksätt din majssoppa med kryddorna ovan som utgångspunkt.

Lämna ett svar