Mitt grundrecept på risotto, jag börjar alltid här


Grundrecept på risotto


Jag har lagat risotto många gånger och detta är det receptet jag gillar mest. Det vilar tungt på recept hittade ur Heston Blumenthals bok Heston at Home, en bok jag för övrigt rekommenderar varmt, och producerar en väldigt god risotto varje gång. En anledning till att jag gillar det här receptet så väldigt mycket är örterna. Heston gillar att använda dragon och jag förstår honom. Det är en grym krydda inte bara i béarnaisen utan på så mycket annan mat. Lite dyr i mataffären kan man tycka men 25 kr för en kruka är väl värt det när man får lyfta risotton på det viset.

För allmäna tips kring hur du gör en bra risotto kan du läsa min artikel om tekniken bakom risotto.


Det här behöver du

Ingredienser för 4 portioner risotto

150 g risottoris
Olivolja till stekning
200 ml torrt vitt vin

750 ml kycklingfond
75 ml vitvinsvinäger
25 g gul lök
60 g osaltat smör
60 g mascarpone
40 g parmesan
5 blad basilika
15 blad dragon


Mise en place

60 g mascarpone
40 g parmesan

Riv parmesanosten och lägg i en liten skål. Lägg mascarponen ovanpå parmesanosten.


25 g gul lök

Skala och finskiva löken, lägg i en liten skål.


60 g osaltat smör

Skär smöret till parmentier och lägg i en liten skål.


750 ml kycklingfond

Häll upp fonden i en kastrull och sätt på värmning.


5 blad basilika
15 blad dragon

Grovhacka örterna och lägg i en liten skål.


Gör såhär

Steg 1

25 g gul lök, skalad och finskivad
50 ml torrt vitt vin
75 ml vitvinsvinäger

Kombinera i en liten kastrull och koka upp på hög värme. Låt reducera tills 25 % av vätskan återstår, ca 5 minuter. Ett tips är att väga kastrullen med våg och sluta reducera när vikten minskat med 90 g.

Steg 2

60 g osaltat smör, parmentier

Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret tills allt smör löst sig. Ställ undan kastrullen och fortsätt med nästa steg.

Steg 3

150 g risottoris
Olivolja

Hetta upp ett tunt lager olivolja på medelhög värme i en sauteuse och tillsätt riset. Rör runt i riset ofta och rosta tills det börjar knäppa i det och en nötig arom uppstår.

Steg 4

150 ml torrt vitt vin

Tillsätt i riset och låt koka in tills nästan all vätska är borta.

Steg 5

750 ml kycklingfond, uppvärmd

Tillsätt en tredjedel av kycklingfonden i riset och låt koka in. Rör om då och då. Fortsätt tillsätta lite kycklingfond i taget innan riset börjar fastna i botten. När nästan all kycklingfond är slut börjar du smaka av riset för att veta när det är färdiglagat. Om du får slut på kycklingfond fortsätter du tillsätta uppvärmt vatten till riset.

Steg 6

60 g mascarpone
40 g parmesanost, riven

Ta bort sauteusen från plattan och tillsätt osten. Sila av smöret från steg 2 ner i sauteusen och rör om allt. Låt vila i 5 minuter.

Steg 7

5 blad basilika, grovhackad
15 blad dragon, grovhackad
Salt och malen svartpeppar

Smaka av med kryddorna ovan som utgångspunkt och servera.

Kommentera