Pannkakor laddade med kolsyra


Pannkakor


Häromdagen såg jag ett recept av Per Morberg som har kastat in den finurliga ingrediensen kolsyrat vatten för att öka på fraset i hans pannkakor. I egenskap av sifonägare funderade jag idag på om inte jag kunde göra detta lite bättre…

Sagt och gjort slängde jag fram min iSi Gourmet Whip 0,5 l och satte i en kolsyrepatron fullt redo att kolsyresätta lite pannkakor. Eftersom jag inte har provat detta receptet förut fick det bli en helt vanlig smet och lite provskjutning med halva smeten i sifonen och halva i en gammal hederlig bunke.

Och provskjutning blev det…

Jag skulle tippa på att jag petade i lite väl mycket smet i min stackars 0,5 l sifon då den sa ”plopp” när jag skruvade av locket. Hade mina händer varit rena efter den plötsliga expansionen av smeten hade du fått se en bild. Du får istället nöja dig med att måla upp en fantasibild av hur jag står med händerna på en trycksatt metallburk som får för sig att mitt kök saknar inredningsdetaljen pannkakssmet.

Den uppmärksamme läsaren har nu förstått att det är väldigt viktigt att inte fylla sifonen för mycket. Jag kommer göra fler tester med detta framigenom, under tiden kan det vara ett hett tips att hellre hälla upp för lite än för mycket smet i din sifon.

Ett annat tips som alltid gäller när man lagar pannkakor

… är att låta pannkakorna tillagas riktigt på första sidan innan man börjar peta på och tänker vända dom. Om du upplever att dina pannkakor ofta går sönder eller fastnar i stekpannan, prova att låta dom ligga ca 30 sekunder längre än du normalt hade gjort. Man får laborera lite med det hela tills man hittar rätt timing.


Det här behöver du

Ingredienser för 8 pannkakor

3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 tsk salt
50 g smör

Verktyg

1 sifon, 0,5 l eller 1 l
1 – 4 kolsyrepatroner
1 bunke, minst 1,5 l, gärna större
1 visp, jag gillar ballongvisp men vilken visp som helst bör duga här
1 stekpanna, gärna gjutjärn så den klarar hög värme


Utförande

Steg 1

3 ägg
3 dl vetemjöl
2 dl mjölk

Vispa ihop ingredienserna i en skål så att smeten blir jämn utan klumpar.

Steg 2

50 g smör

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och smält smöret i pannan. När smöret slutat bubbla häller du ner det i bunken med pannkakssmeten.

Steg 3

4 dl mjölk
1 tsk salt

Häll i pannkakssmeten och vispa allt till en jämn smet.

Steg 4

Häll upp smeten i sifonen. Du behöver inte sila den då du kommer hälla direkt ur sifonen utan locket på, däremot är det väldigt viktigt att inte fylla sifonen för mycket då smeten växer när den blir trycksatt med kolsyran!

Steg 5

Skruva på locket på sifonen och trycksätt med en kolsyrepatron (använd två patroner, en efter en, om du använder den större sifonen på 1 l). Vänd sifonen några gånger för att fördela gasen i smeten och ställ sedan sifonen för att vila i 15 minuter.

Steg 6

Släpp ut gasen försiktigt med ventilen då sifonen fortfarande står upp. Håll gärna ett glas framför ventilen för att fånga eventuell smet som suttit innanför ventilen. När all gas är utsläppt kan du skruva av locket.

Steg 7

Grädda pannkakorna precis som vanligt.

Steg 8 (valfritt)

Börja om från steg 4 med resten av pannkakssmeten.


Hur blev våra pannkakor då?

Ja förutom  att smeten blev luftig blev den också väldigt tjock med all kolsyra. Jag har fört in i mina anteckningar att ta lite mindre mjöl nästa gång för att se om det kan motverka den där väldigt tjocka konsistensen. Bubblor blev det däremot gott om, väldigt gott om! Men några mer frasiga pannkakor än med vanlig smet blev det inte så det får bli ytterligare tester med justerade recept i framtiden för att finna en lösning på det.

Lämna ett svar