Inlagd gurka i vakuumpackare


Inlagd gurka


Man kommer hem efter jobbet och har ett halvt fotbollslag som skriker efter mat. De frysta köttbullarna man rullade i storkoket tidigare är prydligt tinade sedan dagen innan, potatisen är uppgrävd ur trädgårdslandet (jo tjenare, för sådant sysslar ju jag med) och en sambo grinig av hunger. Ingredienserna till maten plockas fram och det visar sig att det inte finns någon inlagd gurka…

Vakuumpackaren är din kompis

Blanda en inläggningslag, stoppa i en vakuumburk tillsammans med gurkan och kör på läge marinera en stund och du har inlagd gurka på 15 minuter! För en krispig konsistens på den inlagda grönsaken använder du en kall lag, för en mjukare konsistens kokar du upp lagen innan du vakuumpackar den. Tänk på att din marineringsbehållare kanske inte tål vissa temperaturer på vätska, låt då lagen och grönsakerna ligga och svalna tillsammans innan marinering i vakuumpackaren.

Det går att lägga in lite allt möjligt

Det går jättebra att byta ut gurka mot andra grönsaker så som blomkål, rädisa, pärllök, rödlök, morot eller blancherad svamp. Även frukt fungerar fint i vissa fall, jag brukar lägga in äpple när jag gör äpple- och palsternacksoppa och äter det inlagda äpplet som ett syrligt tillbehör.


Det här behöver du

Ingredienser för 300 g inlagd gurka

200 g vatten
200 g vitvinsvinäger
80 g strösocker
12 g salt
3 g gula senapsfrön (valfritt)
2,5 g hel svartpeppar (valfritt)
1,5 g korianderfrön (valfritt)
2 st lagerblad (valfritt)
2 msk hackad persilja (valfritt)
300 g gurka

Verktyg

1 vakuumpackare med marineringsbehållare (eller vakuumkammarpackare om du har sådan lyx)


Utförande

Steg 1

200 g vatten
200 g vitvinsvinäger
80 g strösocker
12 g salt
3 g gula senapsfrön (valfritt)
2,5 g hel svartpeppar (valfritt)
1,5 g korianderfrön (valfritt)
2 st lagerblad (valfritt)
2 msk hackad persilja (valfritt)

Blanda vätskor, socker och salt i en liten kastrull eller direkt i marineringsbehållaren tills salt och socker löst upp sig. Tillsätt önskade kryddor enligt ovan. Koka upp lagen om du vill ha den varm.

Steg 2

300 g gurka (eller annan grönsak enligt beskrivning längre upp på sidan)

Skär gurkan till brunoise och lägg i lagen, låt svalna tillräckligt om du kokat upp lagen, och marinera det hela i marineringsbehållaren med hjälp av vakuumpackaren. Låt stå och dra i 15 minuter (det går absolut att låta det dra längre) så kan du använda gurkan sedan.

Lämna ett svar